Metershoog kruis reist door Nederland. ‘Wat wij deden, is niets vergeleken met wat Jezus droeg’

Achtergrond
Al een aantal generaties reist een vier meter hoog ‘Wereldjongerendagen-kruis’ over de wereld, op zoek naar jongeren. Het kruis veranderde levens, en dat was ook de bedoeling. Maar het kruis veranderde zelf ook van betekenis. Nu maakt Nederland zich op voor een nieuwe kruistour. ‘Bij het inchecken kregen we wel vragen: ‘Wat voor sport doe je dan?’ We grapten iets over ‘heel veel knielen’.’
Sanne Gerrits
vrijdag 14 oktober 2022 om 17:24
Nederlandse jongeren gingen naar Rome om het Nederlandse WJD-kruis te laten zegenen.
Nederlandse jongeren gingen naar Rome om het Nederlandse WJD-kruis te laten zegenen. beeld Marjolein Wilmink

Utrecht

De komende dagen trekt een immens kruis door Nederland. Het vier meter hoge kruis is het symbool van de Wereldjongerendagen, het grootste rooms-katholieke jongerenevent ter wereld. In 2023 worden die gehouden in Portugal.

‘De komende weken zal het kruis via Noord- naar Zuid-Nederland reizen en dan via de oostelijke kant weer terug. Het zal zo’n vijftigtal plaatsen aandoen waar jongeren samenkomen, van jongerenkoor tot studentenparochie,’ vertelt de jonge projectcoördinator Carolien Hoogeboom. 

‘Door dit kruis te laten rondreizen, kun je met jongeren nadenken over wat het kruis voor hen betekent.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Brandstichting in drie Parijse kerken in een week. Een verdachte opgepakt

De politie van Parijs heeft een man gearresteerd die wordt verdacht van brandstichting bij de ingang van een kerk afgelopen woensdag. In een week werd vier keer brand gesticht in katholieke kerken.

Afbeelding

Voormalig paus Benedictus XVI trad af vanwege slapeloosheid en na een bloedig incident

Vier maanden na zijn aantreden als paus, begon Benedictus XVI te lijden aan chronische slapeloosheid. Uiteindelijk leidde dat tot zijn aftreden, blijkt uit een brief aan zijn biograaf.

Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’

Afbeelding

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar.

Afbeelding

Zijn de Duitse hervormingsplannen katholiek? 'Nietes' zegt het Vaticaan. 'Welles', zeggen de Duitse bisschoppen

Duitse bisschoppen willen met gewone gelovigen overleggen als ze voor grote beslissingen staan. Het Vaticaan ziet dit als een bedreiging voor het bisschopsambt. Wie trekt er aan het langste eind?

Afbeelding

Duitse dakloze begraven op Vaticaans exclusief kerkhofje voor Duits- en Nederlandstaligen

Hij was een van de achtduizend daklozen in Rome en stierf door de kou op het Sint-Pietersplein. Burkhard Scheffler zal als derde dakloze worden begraven op het piepkleine exclusieve kerkhofje binnen de Vaticaanse muren.