Alles over het ad-liminabezoek: Radboud Universiteit toch katholiek • Paus wil kritiek binnenskamers • Eijk vraagt om genderencycliek

Liveblog
Van 7 tot en met 13 november zijn de Nederlandse bisschoppen voor ‘functioneringsgesprekken’ in Rome. Zij spreken daar met de paus en het Vaticaanse bestuursapparaat over de toestand van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. Blijf dankzij dit nieuwsblog op de hoogte.
Hendro Munsterman
dinsdag 1 november 2022 om 14:30
De Nederlandse bisschoppen gaan van 7 tot 13 november naar Rome voor het ad-liminabezoek
De Nederlandse bisschoppen gaan van 7 tot 13 november naar Rome voor het ad-liminabezoek beeld Unsplash

Kort overzicht

 • De Nederlandse bisschoppen gaan van 7 tot 13 november naar Rome voor het ad-liminabezoek. Dit overzicht wordt steeds aangevuld met nieuwe berichten en achtergronden van journalisten van het Nederlands Dagblad en het Katholiek Nieuwsblad vanuit Rome, Amersfoort en Den Bosch. Onder meer:

 • Cijfers van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland

 • Bisschop De Korte: 'zonder kapsones, maar met liefde waarheid verkondigen'

 • Analyse ad-liminarapport door Anton de Wit en Hendro Munsterman

 • Hoe gaat een ad-liminabezoek in zijn werk?

 • Acht eerdere - vaak pittige - bezoeken van de bisschoppen aan de paus

 • 17 nov. 2022, 13:25

  Ernstig zieke bisschop Smeets voor het laatst in Rome

  Harrie Smeets ging vorige week voor het eerst mee op een ad-liminabezoek aan de paus, Rome en het Vaticaan. Hij is pas sinds 2018 bisschop van Roermond. Smeets (62) ging ook voor het laatst, want de bisschop lijdt aan een hersentumor en heeft niet meer lang te leven. ‘Tenzij Johannes Paulus II nog een wondertje in petto heeft. Je weet het niet.’

 • 14 nov. 2022, 18:12

  Het Vaticaan verandert, ziet bisschop De Korte. ‘Geestelijken moeten gelovigen tot christelijke bloei brengen, niet erboven gaan hangen.’

  Een week lang waren de Nederlandse bisschoppen op bezoek in het Vaticaan. Gerard de Korte, de bisschop van Den Bosch nam voor de derde keer aan dit ad-liminabezoek deel. Hij ziet een cultuuromslag in het Vaticaan en legt uit waarom de Radboud Universiteit toch katholiek kan blijven.

 • 13 nov. 2022, 09:16

  In Rome zijn de Belgen en de Duitsers nu de nieuwe Nederlanders

  Nederland gold in het Vaticaan decennialang als liberaal zorgenkindje van de wereldwijde Rooms-Katholieke Kerk. Die rol is overgenomen door de buren in Duitsland en België. Rome heeft de Nederlandse bisschoppen in het gareel gekregen, maar de leegloop niet tot staan gebracht.

 • 11 nov. 2022, 18:15

  Rome tikt Nederlandse bisschoppen op de vingers: Radboud Universiteit blijft katholiek

  De Radboud Universiteit in Nijmegen mocht zich niet meer katholiek noemen van de Nederlandse bisschoppen. Maar Rome denkt daar anders over en ook de universiteit zelf wil katholiek blijven. 

  Tijdens zijn gesprek met de Nederlandse bisschoppen aan het eind van hun bezoek aan het Vaticaan legde paus Franciscus de nadruk op de pastorale nabijheid van de kerk bij ‘tutti’, iedereen. Ook bij lhbti’ers.

  Lees het allemaal in dit uitgebreide verslag.

 • 11 nov. 2022, 14:45

  De Nederlandse bisschoppen stuurden samen met paus Franciscus een kaart naar de thuisblijvers

 • 11 nov. 2022, 12:45

  Bisschoppen spraken een uur en drie kwartier met paus Franciscus

 • 11 nov. 2022, 09:45

  Aankomst Nederlandse bisschoppen bij het Apostolisch Paleis voor de ontmoeting met de paus

 • 10 nov. 2022, 20:30

  Wie gaat er nog naar de Rooms-Katholieke Kerk? Twee parochies, twee werkelijkheden

  Het is een tijd waarin kerken moeten sluiten, maar ook een tijd waarin een kerk tot bloei kan komen. Dit is een verhaal van twee rooms-katholieke parochies, in de week waarin de bisschoppen in Rome zijn. Hoe is de ene parochie eraan toe, die te kampen heeft met vergrijzing en krimp? En hoe lukt het een andere parochie wel om in deze tijd vitaal te blijven? En: zijn er ook nog jongeren in de Katholieke Kerk?

 • 10 nov. 2022, 20:18

  Bisschoppen vieren eucharistie bij graf van ‘Nederlandse paus’ Adrianus VI

 • 9 nov. 2022, 21:29

  Kardinaal Eijk vraagt tijdens ad-liminabezoek om pauselijke genderencycliek

  Aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht heeft tijdens ontmoetingen met Vaticaanse verantwoordelijken gevraagd om een pauselijke encycliek die waarschuwt voor ‘het genderdenken’. Tijdens het ad-liminabezoek aan het Vaticaan merken de Nederlandse bisschoppen verder dat er veel vrouwen in hoge Vaticaanse posities werkzaam zijn.

 • 9 nov. 2022, 11:28

  Bisschop Jan Hendriks: ‘evangelisatie is zaak van grootse plannen. Ook Jezus had die niet.’

  Tijdens zijn preek in de pauselijke Mariabasiliek in Rome reageerde bisschop Jan Hendriks op kritiek die de afgelopen weken klonk op het ad-liminarapport dat de Nederlandse bisschoppen naar Rome stuurden. ‘We mogen het onszelf verwijten als we lui en gezapig zijn geweest.’

 • 9 nov. 2022, 07:12

  Erik Borgman: dit is er nodig om de kerk weer gezond te maken

  In de Rooms Katholieke Kerk in Nederland gaat het vaak over ‘wat er nog is’, schrijft de theoloog Erik Borgman. Op verzoek van het Nederlands Dagblad en Katholiek Nieuwsblad schreef hij een reactie op het rapport van de Nederlandse bisschoppen en stelt zich de vraag wat er nodig is om de Katholieke Kerk in Nederland gezond te maken.

 • 8 nov. 2022, 12:09

  Bisschop Gerard de Korte: zonder kapsones maar met liefde de leer verkondigen

  Op de tweede dag van het ad-liminabezoek vierden de Nederlandse bisschoppen de eucharistie in de belangrijkste kerk van Rome. Daar preekte de bisschop van het grootste bisdom van Nederland, Gerard de Korte, over de manier waarop bisschoppen ‘als knechten en vrienden van de Heer’ de kerkelijke leer moeten verkondigen. 

 • 7 nov. 2022, 20:33

  Bisschoppen spreken in Rome over nieuwe evangelisatie en liturgie

  De Nederlandse bisschoppen zijn maandag begonnen aan hun ad-liminabezoek. Na een eucharistieviering bij het graf van de apostel Petrus in de vroege ochtend, spraken zij met drie Vaticaanse departementen. ‘Evangelisatie gaat niet alleen over informatie geven, maar ook over dialoog.’

 • 7 nov. 2022, 09:00

  Ad-liminabezoek begonnen met eucharistieviering bij graf van Petrus onder Sint-Pieter

 • 6 nov. 2022, 12:00

  Bezoek van Nederlandse bisschoppen begint op hoogfeest van Willibrord, de ‘apostel van de Lage Landen’

  De bisschoppen zijn deze week in Rome. Hun bezoek aan de paus begint op een bijzondere datum: de sterfdag van Willibrord. Wat weten we eigenlijk van deze missionaris van de Lage Landen? Het antwoord is: bijna niets.

 • 5 nov. 2022, 14:14

  Hulpbisschop bekritiseert synode van paus Franciscus op vooravond van vertrek naar Rome

  De hulpbisschop van Den Bosch, Rob Mutsaerts, uit stevige kritiek op de synode over inspraak en medewerking van gelovigen in de Rooms-Katholieke Kerk. Die heeft paus Franciscus georganiseerd. Mutsaerts doet dat aan de vooravond van zijn vertrek naar Rome voor het ad-liminabezoek van de Nederlandse bisschoppen. 

 • 4 nov. 2022, 19:03

  Bisschoppen op vooravond van ad-liminabezoek ‘niet somber’

  Ondanks de weinig rooskleurige cijfers van hun eigen ad-liminarapport gaan de Nederlandse bisschoppen ‘niet somber’ naar Rome. De Rotterdamse bisschop Hans van den Hende en zijn Bossche collega Gerard de Korte blikken aan de vooravond van hun ‘functioneringsgesprek’ vooruit op de reis.

 • 3 nov. 2022, 17:32

  Nederlandse religieuzen gaan spannende jaren tegemoet, schrijven zij aan Vaticaan

  De Konferentie Nederlandse Religieuzen heeft voor het aanstaande ad-liminabezoek het religieuze leven in Nederland in kaart gebracht. Zij beschrijft hoe zij omgaat met de voortschrijdende krimp van het religieuze leven en zet vraagtekens bij de bestendigheid van de buitenlandse aanwas.

 • 3 nov. 2022, 16:16

  Nederlandse bisschoppen krijgen andere behandeling dan Duitsers en Belgen

  De Duitse en Belgische bisschoppenconferenties, die respectievelijk op 14 en 21 november aan hun ad-liminabezoeken beginnen, krijgen een extra ontmoeting in hun programma. 

  Naast de gebruikelijke ontmoeting met de paus en met de afzonderlijke Vaticaanse afdelingen - dicasteries genaamd - krijgen zij ook een speciale ontmoeting met de paus en verschillende dicasteriehoofden samen. Maar de Nederlandse bisschoppen krijgen dat niet. Dat blijkt uit informatie van het Nederlands Dagblad. 

 • 3 nov. 2022, 11:11

  Acht, vaak pittige, bezoeken van de Nederlandse bisschoppen aan Rome

  Maandag begint het ad-liminabezoek van de Nederlandse bisschoppen in Rome. Het is de negende keer dat ze bij de paus op gesprek gaan, sinds de jaren zestig van de vorige eeuw. Wat is er in die halve eeuw veranderd? Wat waren de opvallendste punten uit de voorgaande acht - vaak pittige - ontmoetingen met drie verschillende pausen? Voor een terugblik op de vorige ontmoetingen ging ND-redacteur Remco van Mulligen te rade bij drie kranten: de Volkskrant (die tot 1965 de ondertitel ‘katholiek dagblad voor Nederland’ voerde), het (vanouds protestantse) Nederlands Dagblad en het Katholiek Nieuwsblad (door behoudende katholieken opgericht in 1983).

 • 2 nov. 2022, 16:18

  Wie, wat waarom? Vijf vragen over het bezoek van de Nederlandse bisschoppen aan de paus

  De Nederlandse bisschoppen maken zich op voor hun gezamenlijke bezoek aan Rome en paus Franciscus. Een belangrijk moment voor de Nederlandse katholieke kerk, maar wat gaan ze daar eigenlijk doen en welke bisschoppen gaan er mee?

 • 1 nov. 2022, 16:45

  Analyse van het Ad Liminarapport door Anton de Wit en Hendro Munsterman

  Van 7 tot en met 12 november zijn de Nederlandse bisschoppen op Ad Limina-bezoek in Rome. Daar geven ze de paus en de Romeinse curie een update van de staat van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. Het rapport dat zij alvast naar Rome stuurden, is verre van rooskleurig. Maar in die twintig pagina’s laten de bisschoppen vooral ook hun eigen onmacht zien.

 • 28 okt. 2022, 15:15

  Rapport bisschoppen aan Rome

  De kennis van het christelijk geloof is in Nederland zeer gering of zelfs afwezig. Veel katholieken spreken liever over geloof in normen en waarden dan over hun geloof in God. Die boodschap nemen de Nederlandse bisschoppen mee naar paus Franciscus tijdens hun bezoek aan Rome in november.

 • 18 okt. 2022, 15:00

  Column bisschop De Korte

  Bisschop Gerard de Korte in zijn column in het Nederlands Dagblad van 18 oktober: ‘Het bezoek aan de Eeuwige Stad nodigt uit om pas op de plaats te maken. Indringende dringen zich op: wat is de actuele kerkelijke stand van zaken? Wat is de toekomst van het kerkelijk leven in ons land? Heel belangrijk is ook de vraag welk leiderschap de kerk nodig heeft. Ik denk dan ook heel bijzonder aan de invulling van mijn eigen ambt van bisschop.’

 • 1 nov. 2022, 14:45

  Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk Nederland

  Hoe staat de Rooms-Katholieke Kerk er in ons land voor? Bekijk hier alle cijfers over kerkbezoek, doopsels, huwelijken etc.

 • 1 nov. 2022, 14:45

  Aankondiging Ad Liminabezoek van 17 maart 2021

  Na twee keer uitstel door corona gaan de Nederlandse bisschoppen van 7 tot 12 november op ‘functioneringsgesprek’ bij de paus en zijn bestuursapparaat.