Kardinaal Koch biedt nu toch excuses aan voor nazi-vergelijking

Nieuws
Kardinaal Koch ‘biedt zijn excuses aan aan iedereen die zich beledigd voelt door de vergelijking die hij maakte’. Dat heeft de Duitse bisschoppenconferentie gemeld, nadat de voorzitter in Rome een gesprek had gevoerd met Koch over de nazivergelijking die de kardinaal had gemaakt.
Hendro Munsterman
woensdag 5 oktober 2022 om 12:07 aangepast 16:09
Kardinaal Kurt Koch
Kardinaal Kurt Koch beeld Epd / Thomas Xlohnes

Vaticaanstad

Vorige week had de Zwitserse curiekardinaal in een Duitse krant kritiek op de theologische methode van de ‘synodale weg’ in de Duitse Katholieke Kerk. Hij hekelde de openheid van progressieve Duitse katholieken voor de tijdgeest en de theologische consequenties die men daaraan verbindt. Die houding vergeleek hij met de opstelling van de ‘Deutsche Christen’ in nazi-Duitsland, die probeerden het nazisme te verzoenen met het protestantse christendom. De synodale weg is een meerjarig project van de Duitse Rooms-Katholieke Kerk om tot kerkelijke hervormingen te komen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Paus Franciscus: 'zij die dood van Benedictus XVI willen uitbuiten hebben geen moraal'

Franciscus vindt dat sommige critici van zijn beleid het overlijden van Benedictus XVI proberen uit te buiten voor een kerkpolitieke agenda. En hij veroordeelde sterker dan voorheen de uitsluiting van homoseksuelen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’

Afbeelding

Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een 'mystieke abortus'.

Afbeelding

Smeken om vrede en goede wil. Paus met anglicaanse en gereformeerde kerkleider naar Zuid-Soedan

Het is het jongste land ter wereld. En ook een van de allerarmste. En vol met politieke en etnische spanningen die een half miljoen mensenlevens eisten. Paus Franciscus gaat er samen met twee andere kerkleiders naar toe.

Afbeelding

Meer dan een miljoen Congolezen bijeen met paus Franciscus. 'Leg de wapens neer!'

In een van de armste landen ter wereld bekritiseert Franciscus niet alleen het 'economisch kolonialisme' van buitenlandse mogendheden, maar ook interne oorzaken als corruptie en etnische conflicten.