Van Vegetarische Zusters tot films voor dierendag: Franciscus van Assisi is nog altijd een grote inspiratie

Achtergrond
Het is dinsdag niet alleen Werelddierendag, maar ook de naamdag van de heilige Franciscus van Assisi. De 13e-eeuwse Italiaanse monnik die goed was voor mens en dier weet ook nu nog mensen te boeien met zijn wijsheid en zijn levenshouding.
Sanne Gerrits
maandag 3 oktober 2022 om 20:26
'Vegetarische zuster' Emmanuël en Daan Savert, projectcoördinator van de Laudato Si Allianti.
'Vegetarische zuster' Emmanuël en Daan Savert, projectcoördinator van de Laudato Si Allianti. beeld Wouter van Assendelft / Matty van Leijenhorst

Sterk geïnspireerd door de heilige Franciscus zijn de clarissen. Zij zijn kloosterzusters binnen de familie van de franciscanen, religieuzen die leven volgens de orde van Franciscus van Assisi. De clarissen brengen dat onder andere in praktijk door vegetarisch te eten. 

Zuster Emmanuël vertelt: ‘Tot een kleine driekwart eeuw geleden aten wij hier vegetarisch vanuit eenvoud en soberheid. Daarna kwam er wel vlees op het menu, maar op een gegeven moment zijn wij weer enkele dagen in de week vegetarisch gaan eten. Vlees eten heeft zo’n grote impact op onze aarde, Gods schepping, en daar komt bij dat er zo veel mensen zijn die niet voldoende te eten hebben ... En dat terwijl er in feite genoeg voedsel is voor iedereen, als het maar e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Paus Franciscus: 'zij die dood van Benedictus XVI willen uitbuiten hebben geen moraal'

Franciscus vindt dat sommige critici van zijn beleid het overlijden van Benedictus XVI proberen uit te buiten voor een kerkpolitieke agenda. En hij veroordeelde sterker dan voorheen de uitsluiting van homoseksuelen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’

Afbeelding

Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een 'mystieke abortus'.

Afbeelding

Smeken om vrede en goede wil. Paus met anglicaanse en gereformeerde kerkleider naar Zuid-Soedan

Het is het jongste land ter wereld. En ook een van de allerarmste. En vol met politieke en etnische spanningen die een half miljoen mensenlevens eisten. Paus Franciscus gaat er samen met twee andere kerkleiders naar toe.

Afbeelding

Meer dan een miljoen Congolezen bijeen met paus Franciscus. 'Leg de wapens neer!'

In een van de armste landen ter wereld bekritiseert Franciscus niet alleen het 'economisch kolonialisme' van buitenlandse mogendheden, maar ook interne oorzaken als corruptie en etnische conflicten.