Van Vegetarische Zusters tot films voor dierendag: Franciscus van Assisi is nog altijd een grote inspiratie

Achtergrond
Het is dinsdag niet alleen Werelddierendag, maar ook de naamdag van de heilige Franciscus van Assisi. De 13e-eeuwse Italiaanse monnik die goed was voor mens en dier weet ook nu nog mensen te boeien met zijn wijsheid en zijn levenshouding.
Sanne Gerrits
maandag 3 oktober 2022 om 20:26
'Vegetarische zuster' Emmanuël en Daan Savert, projectcoördinator van de Laudato Si Allianti.
'Vegetarische zuster' Emmanuël en Daan Savert, projectcoördinator van de Laudato Si Allianti. beeld Wouter van Assendelft / Matty van Leijenhorst

Sterk geïnspireerd door de heilige Franciscus zijn de clarissen. Zij zijn kloosterzusters binnen de familie van de franciscanen, religieuzen die leven volgens de orde van Franciscus van Assisi. De clarissen brengen dat onder andere in praktijk door vegetarisch te eten. 

Zuster Emmanuël vertelt: ‘Tot een kleine driekwart eeuw geleden aten wij hier vegetarisch vanuit eenvoud en soberheid. Daarna kwam er wel vlees op het menu, maar op een gegeven moment zijn wij weer enkele dagen in de week vegetarisch gaan eten. Vlees eten heeft zo’n grote impact op onze aarde, Gods schepping, en daar komt bij dat er zo veel mensen zijn die niet voldoende te eten hebben ... En dat terwijl er in feite genoeg voedsel is voor iedereen, als het maar e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.

Afbeelding

Nicaraguaans regime sluit net rond kritische Katholieke Kerk. Rond Pasen ook geen processies

Het regime van president Ortega sloot katholieke universiteiten, zette religieuzen het land uit en veroordeelde een bisschop tot 26 jaar gevangenisstraf. Nu zijn ook de betrekkingen met het Vaticaan verbroken.

Afbeelding

Aanslagen op orthodoxe kerk en katholieke school in Jeruzalem en Nazareth

In Jeruzalem vond zondag een aanslag plaats op de Grieks-orthodoxe Kerk van het Graf van de Maagd Maria, aan de voet van de Olijfberg. In Nazareth werden donderdag een katholieke school en een vrouwenklooster beschoten.

Afbeelding

In stilte bidden katholieken tussen uitgaanspubliek in Amsterdam. 'Je bent een monstrans, je straalt Jezus uit'

Tijdens de jaarlijks 'Stille Omgang' in Amsterdam herdenken honderden katholieken het eucharistisch wonder dat in de Kalverstraat plaatsvond. 'We hebben eerst Jezus ontvangen en we gaan met Hem deze wandeling doen.'?

Afbeelding

Heeft Johannes Paulus II misbruik door priesters toegedekt? Polen is daarover tot op het bot verdeeld

Seksueel kindermisbruik door zeker drie priesters zou paus Johannes Paulus II als aartsbisschop hebben toegedekt. Maar de rechts-nationalistische regering en de Rooms-Katholieke Kerk verdedigen de Poolse pontifex.