Het Vaticaan pakt het anders aan: de Sint-Pieter moet minder museum worden

Nieuws
De Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan moet weer meer een spirituele plek voor gelovigen worden en minder een toeristische attractie of een museum. Dat vindt de nieuwe verantwoordelijke kardinaal voor de basiliek op het graf van Petrus. De Italiaanse tenor Andrea Bocelli en een gigantische lichtshow zetten afgelopen zondag de eerste stap in die richting.
Hendro Munsterman
maandag 3 oktober 2022 om 15:36 aangepast 17:05
Deel van de lichtshow over het leven van de apostel Petrus dat twee weken lang elke avond tussen 21 en 23 uur op de voorgevel van de Sint-Pieter wordt geprojecteerd.
Deel van de lichtshow over het leven van de apostel Petrus dat twee weken lang elke avond tussen 21 en 23 uur op de voorgevel van de Sint-Pieter wordt geprojecteerd. beeld agfeditorial

Rome

De Sint-Pieter trekt dagelijks tussen de 40.000 en 50.000 bezoekers. Zij komen vaak in groepen en worden begeleid door gidsen. Dat leidt tot het gevoel dat de bezoeker een museum binnentreedt waardoor anderen die er komen om te bidden of de eucharistie te vieren gestoord worden. Daarom wil het Vaticaan de zaken anders gaan aanpakken. Zo komt er een aparte ingang voor mensen die willen deelnemen aan kerkdiensten zodat zij niet meer, soms urenlang, samen met toeristen in de rij hoeven te staan. 

Dat zei kardinaal Mauro Gambetti, sinds 2021 verantwoordelijk voor de Sint-Pieter en sinds vorige maand kardinaal, tegen de Italiaanse katholieke krant Avvenire

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Paus Franciscus: 'zij die dood van Benedictus XVI willen uitbuiten hebben geen moraal'

Franciscus vindt dat sommige critici van zijn beleid het overlijden van Benedictus XVI proberen uit te buiten voor een kerkpolitieke agenda. En hij veroordeelde sterker dan voorheen de uitsluiting van homoseksuelen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’

Afbeelding

Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een 'mystieke abortus'.

Afbeelding

Smeken om vrede en goede wil. Paus met anglicaanse en gereformeerde kerkleider naar Zuid-Soedan

Het is het jongste land ter wereld. En ook een van de allerarmste. En vol met politieke en etnische spanningen die een half miljoen mensenlevens eisten. Paus Franciscus gaat er samen met twee andere kerkleiders naar toe.

Afbeelding

Meer dan een miljoen Congolezen bijeen met paus Franciscus. 'Leg de wapens neer!'

In een van de armste landen ter wereld bekritiseert Franciscus niet alleen het 'economisch kolonialisme' van buitenlandse mogendheden, maar ook interne oorzaken als corruptie en etnische conflicten.