Kardinaal Koch wil nazivergelijking niet terugnemen

Nieuws
De Vaticaanse curiekardinaal Kurt Koch, die donderdag het hervormingsproces van de Duitse katholieke kerk vergeleek met het nazisme, weigert zijn verontschuldigingen aan te bieden. De voorzitter van de Duitse bisschoppen had daarom gevraagd en is nu teleurgesteld.
Hendro Munsterman
vrijdag 30 september 2022 om 18:37 aangepast 09:56
 Kardinaal Kurt Koch
Kardinaal Kurt Koch beeld epd / Thomas Xlohnes

Rome

In een interview met Die Tagespost had Koch gezegd dat het hem ‘irriteert’ dat in de Duitse synodale weg, naast de katholieke openbaringsbronnen van Schrift en traditie, ook andere bronnen worden gebruikt in de discussie. Hij zei dat hij ervan schrikt dat dit ‘opnieuw in Duitsland gebruikt’, verwijzend naar de nazitijd waarin protestantse christenen het christendom en de nazi-ideologie met elkaar vermengden. 

Bisschop Georg Bätzing eiste daarop ‘snelle excuses’ en dreigde anders paus Franciscus in te schakelen. In een persoonlijke verklaring zegt Koch daarop echter dat hij de ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een 'mystieke abortus'.

Afbeelding

Smeken om vrede en goede wil. Paus met anglicaanse en gereformeerde kerkleider naar Zuid-Soedan

Het is het jongste land ter wereld. En ook een van de allerarmste. En vol met politieke en etnische spanningen die een half miljoen mensenlevens eisten. Paus Franciscus gaat er samen met twee andere kerkleiders naar toe.

Afbeelding

Meer dan een miljoen Congolezen bijeen met paus Franciscus. 'Leg de wapens neer!'

In een van de armste landen ter wereld bekritiseert Franciscus niet alleen het 'economisch kolonialisme' van buitenlandse mogendheden, maar ook interne oorzaken als corruptie en etnische conflicten.

Afbeelding

Kan paus Franciscus' boodschap van vrede verzoening brengen in conflict Oost-Congo?

Oost-Congo wordt verscheurd door conflicten over grondstoffen. Er zijn 1,9 miljoen Congolezen ontheemd en men vreest voor een oorlog. 'Ik ben blij met de vredesboodschap van de paus, maar de echte vrede ligt in onszelf.'

Afbeelding

Altaar voor paus kost 5,3 miljoen euro. Portugese regering kort haar bijdrage aan Wereldjongerendagen

De regering van Portugal heeft besloten haar bijdrage aan de rooms-katholieke Wereldjongerendagen met 6,5 miljoen euro te verminderen. Het besluit komt nadat opschudding ontstond over het te bouwen pauselijk altaarpodium voor een bedrag van 5,3 miljoen euro.

Afbeelding

Oud-katholieke bisschop van Haarlem vertelde in Rome hoe een katholieke kerk toch synodaal kan zijn

De Rooms-Katholieke Kerk wil naar andere kerken luisteren hoe zij leken betrekken in het functioneren van de kerk. De oud-katholieke bisschop Dick Schoon was ‘diep onder de indruk van de openheid.’