Bisschop en Nobelprijs-winnaar beschuldigd van meervoudig kindermisbruik. ‘Grootste seksschandaal in Vaticaan’

Nieuws
Aartsbisschop Carlos Filipe Ximenes Belo kreeg in 1996 de Nobelprijs voor de Vrede. Nu wordt hij beschuldigd van meervoudig seksueel misbruik van minderjarige jongens dankzij jarenlang onderzoek door De Groene Amsterdammer. ‘Het grootste seksschandaal in het Vaticaan.’
Hendro Munsterman
woensdag 28 september 2022 om 18:51 aangepast 21:49
Aartsbisschop Carlos Filipe Ximenes Belo (links) in augustus 2002 met de Hogecommissaris voor de Mensenrechten, Mary Robinson, die een bezoek bracht aan Oost-Timor.
Aartsbisschop Carlos Filipe Ximenes Belo (links) in augustus 2002 met de Hogecommissaris voor de Mensenrechten, Mary Robinson, die een bezoek bracht aan Oost-Timor. beeld afp / Antonio Dasiparu

Rome

De voormalige aartsbisschop van Dili op Oost-Timor misbruikte volgens het weekblad meerdere extreem arme jongens die hij telkens na het misbruik geld toestopte. De nu 74-jarige aartsbisschop kreeg de Nobelprijs in 1996 samen met José Ramos Horta, de huidige president van Oost-Timor.

Tegen De Groene Amsterdammer beschrijft een nu 45-jarige man hoe de bisschop hem misbruikte. ‘Hij deed m’n broek uit, begon me te betasten en deed orale seks.’ De volgende dag stopte de bisschop hem geld toe. Het was volgens hem voor arme kinderen moeilijk om een machtige bisschop met veel aanzien te beschuldigen. ‘Niemand zou me hebben geloofd.’ Ook een nu 42-jarig slachtoffer spreekt tegen het weekblad over misbruik in ruil voor geld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Paus Franciscus: 'zij die dood van Benedictus XVI willen uitbuiten hebben geen moraal'

Franciscus vindt dat sommige critici van zijn beleid het overlijden van Benedictus XVI proberen uit te buiten voor een kerkpolitieke agenda. En hij veroordeelde sterker dan voorheen de uitsluiting van homoseksuelen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’

Afbeelding

Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een 'mystieke abortus'.

Afbeelding

Smeken om vrede en goede wil. Paus met anglicaanse en gereformeerde kerkleider naar Zuid-Soedan

Het is het jongste land ter wereld. En ook een van de allerarmste. En vol met politieke en etnische spanningen die een half miljoen mensenlevens eisten. Paus Franciscus gaat er samen met twee andere kerkleiders naar toe.

Afbeelding

Meer dan een miljoen Congolezen bijeen met paus Franciscus. 'Leg de wapens neer!'

In een van de armste landen ter wereld bekritiseert Franciscus niet alleen het 'economisch kolonialisme' van buitenlandse mogendheden, maar ook interne oorzaken als corruptie en etnische conflicten.