Kardinaal Eijk uit scherpe kritiek op homozegen Vlaamse bisschoppen

Nieuws
De Nederlandse kardinaal Wim Eijk heeft stevige kritiek op zijn Belgische collega’s, die vorige week besloten dat Vlaamse homostellen om zegen over hun relatie kunnen vragen. ‘Gods genade schijnt niet op de weg van de zonde.’
Hendro Munsterman
woensdag 28 september 2022 om 16:33 aangepast 17:26
Kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht.
Kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht. beeld anp / Ramon Mangold

Rome

Volgens de aartsbisschop van Utrecht hebben de Vlaamse bisschoppen met hun initiatief ‘velen binnen en buiten de kerk verrast’, maar voor ‘katholieken die de kerkelijke leer accepteren was het geen blijde verrassing’. Volgens de Utrechtse aartsbisschop hopen deze katholieken dan ook vurig dat het Vaticaan de Vlaamse bisschoppen op de vingers tikt en door hen te vragen ‘hun verklaring in te trekken en dat deze daaraan gehoor geven’.

Eijk schrijft het in een lange verklaring, die niet in het Nederlands beschikbaar is maar wel in het Italiaans, Engels en Spaans, op de conservatief-katholieke website La Nuova Bussola Quotidiana.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Paus Franciscus: 'zij die dood van Benedictus XVI willen uitbuiten hebben geen moraal'

Franciscus vindt dat sommige critici van zijn beleid het overlijden van Benedictus XVI proberen uit te buiten voor een kerkpolitieke agenda. En hij veroordeelde sterker dan voorheen de uitsluiting van homoseksuelen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’

Afbeelding

Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een 'mystieke abortus'.

Afbeelding

Smeken om vrede en goede wil. Paus met anglicaanse en gereformeerde kerkleider naar Zuid-Soedan

Het is het jongste land ter wereld. En ook een van de allerarmste. En vol met politieke en etnische spanningen die een half miljoen mensenlevens eisten. Paus Franciscus gaat er samen met twee andere kerkleiders naar toe.

Afbeelding

Meer dan een miljoen Congolezen bijeen met paus Franciscus. 'Leg de wapens neer!'

In een van de armste landen ter wereld bekritiseert Franciscus niet alleen het 'economisch kolonialisme' van buitenlandse mogendheden, maar ook interne oorzaken als corruptie en etnische conflicten.