‘Tractoren en katten kregen al een zegen. Waarom homo’s niet?’

Interview
Baanbrekend is het voorstel van de Vlaamse bisschoppen voor een ritueel om Gods zegen te vragen over een homorelatie. Al snel kwamen er echter vragen: willen de bisschoppen een echte nieuwe liturgie invoeren, en is de intentie om Gods zegen uit te spreken?
woensdag 21 september 2022 om 19:03 aangepast 07:46
In 2010 demonstreerden lhbt'ers bij en in de Sint Janskathedraal in Den Bosch.
In 2010 demonstreerden lhbt'ers bij en in de Sint Janskathedraal in Den Bosch. beeld anp / Ed Oudenaarden

Nooit eerder deden Rooms-katholieke bisschoppen collectief een voorstel voor een gebed om een zegen over homorelaties. Het Vlaamse episcopaat had dinsdag dus een primeur, vindt ook Sam Goyvaerts. Toch is dit niet helemaal nieuw: ‘In Luik bijvoorbeeld heeft het bisdom eerder al een liturgie voorgesteld die veel uitgebreider is.’

Goyvaerts is liturgiewetenschapper en werkt als universitair docent aan de theologische faculteit van de Universiteit Tilburg. Met interesse bestudeerde hij het ritueel dat de Vlaamse bisschoppen voorstellen voor het vragen van Gods zegen over relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. ‘Maar ik vraag me af of de bisschoppen bij het opstellen hiervan liturgisten (deskundigen op het gebied van liturgie,..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kardinaal Hollerich tevreden over ontmoeting tussen Oost en West. 'Spanningen hadden veel groter gekund'

De synode over kerkvernieuwing in de Rooms-Katholieke Kerk levert spanningen op tussen Oost- en West-Europa. Maar kardinaal Hollerich is gerustgesteld en tevreden. 'De bisschoppen kunnen de zaken niet terugdraaien.'

Afbeelding

Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. 'Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep'

Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.

Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Paus Franciscus: 'zij die dood van Benedictus XVI willen uitbuiten hebben geen moraal'

Franciscus vindt dat sommige critici van zijn beleid het overlijden van Benedictus XVI proberen uit te buiten voor een kerkpolitieke agenda. En hij veroordeelde sterker dan voorheen de uitsluiting van homoseksuelen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’

Afbeelding

Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een 'mystieke abortus'.