Bisdom Roermond: wekelijkse zondagsmis voor parochies niet meer verplicht

Nieuws
Het is niet voor elke Limburgse parochie meer mogelijk iedere week een eucharistieviering te houden. Die pijnlijke werkelijkheid erkent het bisdom Roermond in een brief aan de Limburgse parochies.
Bas Meeuse
donderdag 1 september 2022 om 16:15 aangepast 09:24
Doordat er weinig priesters beschikbaar zijn, kan er niet meer elke week een eucharistieviering gehouden worden in de Limburgse kerken.
Doordat er weinig priesters beschikbaar zijn, kan er niet meer elke week een eucharistieviering gehouden worden in de Limburgse kerken. beeld anp / Flip Franssen

Roermond

Volgens het bisdom is in de regio een structureel tekort aan vrijwilligers en zijn er niet genoeg priesters meer om de vieringen te leiden. Doordat zij soms in een weekend meerdere vieringen in verschillende parochies houden, is de werkdruk voor sommigen te hoog. Dat blijkt uit de brief van het bisdom.

Daarnaast zijn er op sommige plekken te weinig gelovigen aanwezig bij de viering. Onder andere de stookkosten vormen een probleem. Het bisdom stelt daarbij de vraag of het niet beter is de kleine aantallen gelovigen, die verspreid zijn over verschillende parochies, bij elkaar te brengen in één gezamenlijke eucharistieviering. Dit gebeurt in andere bisdommen in Nederland al veel langer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'

Afbeelding

Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat openbaar is gemaakt.

Afbeelding

Belgische monniken strijden tegen zwarte handel in trappistenbier in Nederland

Het kleinste Belgische trappistenbiertje wordt sinds jaar en dag alleen aan particulieren verkocht om de prijzen laag te houden. Maar in Nederland leidde dat juist tot illegale handel en woekerprijzen. Dat is nu voorbij.

Afbeelding

Paus stuurt kardinaal Zuppi naar Moskou en Kyiv om 'spanningen te helpen verminderen'

'Vredesmissie' mag het officieel niet heten, want dat woord ligt zowel in Oekraïne als in Rusland gevoelig. Toch stuurt Franciscus een kardinaal die eerder een vredesbestand bemiddelde op 'missie' naar Moskou en Kyiv.