Brave en bange Nederlandse bisschoppen leveren matig huiswerk voor Synode

Analyse
Wat is de mening van jullie gelovigen over hoe het in de kerk van morgen moet?, vroeg het Vaticaan aan de bisschoppen over de hele wereld. De Nederlandse kerkleiders hebben nu hun bijdrage gepubliceerd. Alleen bestaat die voor de helft uit de mening van de bisschoppen zélf.
Hendro Munsterman
woensdag 24 augustus 2022 om 21:28 aangepast 10:23
Kardinaal Wim Eijk (midden) met de bisschoppen Gerard de Korte (links) en Rob Mutsaerts (rechts) bij de wijding van bisschop Ron van den Hout (midden, onder) in 2017.
Kardinaal Wim Eijk (midden) met de bisschoppen Gerard de Korte (links) en Rob Mutsaerts (rechts) bij de wijding van bisschop Ron van den Hout (midden, onder) in 2017. beeld anp / Ramon Mangold
Rooms katholieke synode

Rome

Tien pagina’s mocht de nationale samenvatting volgens het Vaticaan beslaan. De bisschoppen houden zich er braafjes aan. Maar die braafheid gaat gepaard met een opvallende ongehoorzaamheid. Die komt niet voort uit moed om buiten de lijntjes te kleuren, maar juist uit vrees.

Volgens de website van de Nederlandse bisschoppenconferentie is de tekst die men afgelopen 15 augustus al naar Rome stuurde en woensdag openbaar maakte ‘de uitkomst van een uitvoerige bespreking door de Nederlandse Bisschoppenconferentie van alle aangeboden rapporten en reacties’. 

‘Aan de uitnodiging van Paus Franciscus om in gesprek te gaan over het geloof is breed gehoor gegeven’, schrijven de bisschoppen aan het begin van hun rapport. Aan het eind ervan stellen zij ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Deze Nederlandse Taizé-jongeren nodigen in Rome katholieken en protestanten uit namens de paus

Drie Nederlandse vrouwen, waaronder twee protestanten, zijn in Rome druk bezig met de voorbereidingen voor een grote gebedswake voor het slagen van de bisschoppensynode waarmee paus Franciscus de kerk wil vernieuwen.

Afbeelding

Stemrecht voor vrouwen op z'n katholieks: van besluitvorming naar besluitneming?

Vrouwen krijgen voor het eerst stemrecht op de bisschoppensynode in oktober dit jaar. Dat bepaalde paus Franciscus onlangs. Is het een revolutie, of een nietszeggend stapje vooruit? Of misschien allebei?

Afbeelding

Paus geeft vrouwen stemrecht: veertig vrouwen mogen meebeslissen in bisschoppensynode

Er komt een grote verandering in de Rooms-Katholieke Kerk. Vrouwelijke en mannelijke leken mogen vanaf nu meestemmen tijdens de bisschoppensynode. 'Alleluia', jubelen vrouwen op sociale media.

Afbeelding

De Rooms-Katholieke Kerk is onderweg. Zij weet wel hoe, maar nog niet waar naartoe

Drie jaar lang denkt de Rooms-Katholieke Kerk na over haar toekomst. Nadat alle katholieke gelovigen daarover konden meepraten en er op continentaal niveau over is gesproken, moeten nu alle stemmen in Rome samenkomen.

Afbeelding

Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Hoewel de uitkomsten van de wereldwijde Synode nog volledig open liggen, voltrekt zich dankzij het 'learning by doing' voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.