Topkardinaal Ouellet ontkent aanranding

Nieuws
De Canadese kardinaal Marc Ouellet ontkent ‘ten stelligste’ schuldig te zijn aan aanranding van een jonge vrouw in de jaren 2008 en 2010. Ouellet, sinds 2010 een van de hoogste prelaten in het Vaticaan, was toen aartsbisschop van Québec.
Hendro Munsterman
zaterdag 20 augustus 2022 om 04:22
Kardinaal Marc Ouellet
Kardinaal Marc Ouellet beeld afp / Alberto Pizzoli

Vaticaanstad

In een via de persdienst van het Vaticaan vrijgegeven verklaring spreekt Ouellet over ‘valse beschuldigingen die de klaagster tegen mij heeft geuit’. Hij ontkent ‘ten stelligste ongepaste handelingen jegens haar te hebben gepleegd’. 

De vrouw was tussen 2008 en 2010 als pastoraal werkster werkzaam in het aartsbisdom Québec en diende in 2020 een klacht in wegens aanranding. Ze beweert dat Ouellet haar herhaalde malen ongevraagd betastte op haar rug en onderrug en ook probeerde haar te zoenen. 

Ouellet zegt ‘de interpretatie en verspreiding van deze beschuldigingen als seksueel geweld als lasterlijk’ te beschouwen. Verder belooft hij actief deel te nemen aan een mogelijk civiel onderzoek, ‘zodat de ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Paus Franciscus: 'zij die dood van Benedictus XVI willen uitbuiten hebben geen moraal'

Franciscus vindt dat sommige critici van zijn beleid het overlijden van Benedictus XVI proberen uit te buiten voor een kerkpolitieke agenda. En hij veroordeelde sterker dan voorheen de uitsluiting van homoseksuelen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’

Afbeelding

Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een 'mystieke abortus'.

Afbeelding

Smeken om vrede en goede wil. Paus met anglicaanse en gereformeerde kerkleider naar Zuid-Soedan

Het is het jongste land ter wereld. En ook een van de allerarmste. En vol met politieke en etnische spanningen die een half miljoen mensenlevens eisten. Paus Franciscus gaat er samen met twee andere kerkleiders naar toe.

Afbeelding

Meer dan een miljoen Congolezen bijeen met paus Franciscus. 'Leg de wapens neer!'

In een van de armste landen ter wereld bekritiseert Franciscus niet alleen het 'economisch kolonialisme' van buitenlandse mogendheden, maar ook interne oorzaken als corruptie en etnische conflicten.