Conservatieve katholieken vrezen dat verbod op anticonceptie wordt versoepeld

Nieuws
Verschillende katholieke commentatoren en theologen hebben onlangs hun vrees geuit dat het verbod op anticonceptie zal worden versoepeld of wellicht zelfs afgeschaft. Aanleiding zijn een tweet en een publicatie van de Pauselijke Academie voor het Leven over de encycliek Humanae Vitae waarin paus Paulus VI in 1968 dat verbod afkondigde.
Hendro Munsterman
woensdag 10 augustus 2022 om 19:58 aangepast 08:16
Paus Franciscus luistert in het vliegtuig tussen Canada en Rome naar de Amerikaanse journaliste Claire Giangravé van Religion News Service die hem de vraag stelt of het katholieke verbod op anticonceptie ooit kan veranderen.
Paus Franciscus luistert in het vliegtuig tussen Canada en Rome naar de Amerikaanse journaliste Claire Giangravé van Religion News Service die hem de vraag stelt of het katholieke verbod op anticonceptie ooit kan veranderen. beeld epa - Vatican Media

Rome

Een inmiddels door de pauselijke academie zelf verwijderde tweet van 6 augustus zei dat Humanae Vitae niet onder de katholieke leer van de pauselijke onfeilbaarheid viel. Dat impliceert dus dat de daarin afgekondigde leer in principe ook zou kunnen veranderen. 

Volgens de academie zou dit namelijk uitdrukkelijk zijn gezegd door de aartsbisschop en moraaltheoloog Fernando Lambruschini tijdens de persconferentie die op 29 juli 1968 bij de presentatie van de encycliek in het Vaticaan werd gehouden. Paulus VI zou hem dat bovendien persoonlijk hebben laten weten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het ongeschonden dode lichaam van zuster Wilhelmina trekt duizenden pelgrims naar plattelandsklooster

Een Amerikaans dorp van vijftienhonderd inwoners moet ineens vele duizenden bezoekers verwelkomen. Deze pelgrims willen het opgegraven en ongeschonden lichaam zuster Wilhelmina zien, vereren en aanraken. Een wonder?

Afbeelding

Nobelprijswinnaars in Vaticaan voor feest van broederschap. Vaticaan zoekt miljard handtekeningen voor vrede

Het Vaticaan organiseert zaterdag een groot festival in Rome en gelijktijdig in acht steden over de hele wereld. Dertig Nobelprijswinnaars en meerdere voormalige regeringsleiders zijn ervoor naar Rome gekomen.

Afbeelding

Bijna duizend Nederlandse katholieke jongeren naar Wereldjongerendagen in Lissabon

Een kleine duizend Nederlandse jongeren zullen deze zomer deelnemen aan de Wereldjongerendagen in Lissabon (Portugal). Ook paus Franciscus wordt verwacht bij het grootste jongerenevenement ter wereld.

Afbeelding

Zo pioniert katholiek Nederland: 'Wij bieden meer ruimte voor genade'

Wie in Rooms-Katholiek Nederland een goed idee heeft voor meer vitaliteit in de kerk, kan bij Space for Grace terecht. Het programma biedt een goed gevulde pot geld én begeleiding. Wat is dit voor een club?

Afbeelding

Paus ondergaat open buikoperatie in Romeins ziekenhuis. 'Hij is goed te pas en maakt al weer grappen'

Paus Franciscus heeft woensdagmiddag een open buikoperatie moeten ondergaan. Het Vaticaan heeft alle pauselijke audiënties en afspraken tot 18 juni geannuleerd.

Afbeelding

Paus waarschuwt tegen onechte Mariaverschijningen. Vaticaan wil gelovigen 'beschermen tegen bedrog'

Paus Franciscus reageerde op de Italiaanse televisie op duizenden gelovigen die maandelijks knielden voor een Mariabeeld dat tranen van bloed huilt. Varkensbloed, volgens een privé-detective.