Vrouwen gaan in de Rooms-Katholieke Kerk meepraten over bisschopsbenoemingen

Nieuws
Voor het eerst in de geschiedenis zullen vrouwen in het Vaticaan op het hoogste niveau meepraten over bisschopsbenoemingen. Paus Franciscus benoemt naar eigen zeggen binnenkort twee vrouwen ‘in de commissie die bisschoppen uitkiest’. Ook elders in het Vaticaan kunnen vrouwen op topposities komen.
Hendro Munsterman
donderdag 7 juli 2022 om 19:14 aangepast 20:47
Paus Franciscus (rechts) samen met Barbara Jatta, de directeur van de Vaticaanse musea.
Paus Franciscus (rechts) samen met Barbara Jatta, de directeur van de Vaticaanse musea. beeld Epa / Vatican Media

Rome

De twee vrouwen zullen deel uitmaken van het Vaticaanse Dicasterie voor de Bisschoppen dat elke twee weken vergadert over bisschopsbenoemingen. Deze commissie kiest een kandidaat uit de lijst van drie namen van (uitsluitend mannelijke) priesters die door de pauselijk nuntius in het betreffende land naar Rome is gestuurd. 

Franciscus deed zijn uitspraken in het derde deel van een lang interview dat het persbureau Reuters de afgelopen dagen publiceerde. ‘Op deze wijze creëren we wat openingen’, zei Franciscus, doelend op zijn pogingen steeds meer vrouwen op belangrijke posten in het Vaticaan te benoemen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze priester, gebedsgenezer en duiveluitdrijver is nu gouverneur in Nigeria. Maar geschorst als priester

De Nigeriaanse priester Hyacinth Lormen Alia heeft zijn populariteit onder meer te danken aan zijn gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. Hij is sinds maandag 29 mei gouverneur van de deelstaat Benue.

Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Nicht van Benedictus XVI weigert erfenis omdat zij dan wellicht misbruikslachtoffer geld moet betalen

Een nicht van Benedictus XVI, die tot eigen verrassing voor een deel van zijn erfenis in aanmerking komt, wil het niet hebben. Zij zou een proces wegens toedekken van seksueel misbruik door de overleden paus mee-erven.

Afbeelding

Waarom de paus anders naar Rusland kijkt dan de rest van het Westen

De Braziliaanse president Lula en de Argentijnse paus Franciscus spraken woensdag over het Oekraïne-conflict. Hun visie op Poetin is relatief mild. Dat is te begrijpen vanuit hun Latijns-Amerikaanse context.

Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.