In Memoriam: Holkje van der Veer (1960-2022), kwetsbare en levenslustige dominicanes van protestantse huize

Nieuws
Dominicanes Holkje van der Veer is maandag op 61-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Nijmegen overleden. Ze leed sinds haar geboorte aan het syndroom van Marfan, een aangeboren en erfelijke aandoening van het bindweefsel dat ook hartklachten veroorzaakt.
Hendro Munsterman
maandag 6 juni 2022 om 17:00
Holkje van der Veer O.P (1960-2022)
Holkje van der Veer O.P (1960-2022) beeld dominicanen / William Moore

Nijmegen

‘Een bijzonder lichaam’ noemde de als doopsgezinde opgegroeide dominicanes haar lijf. Ze had lange ledematen, rekbaar bindweefsel, een vergroeide rug en kwetsbare ogen. Ze had ‘een lange geschiedenis met ziekenhuizen en gebruikte al jaren een aantal uren per dag een beademingsapparaat om voldoende zuurstof te kunnen halen’, melden de dominicanen op hun website.

Ze werd op achttienjarige leeftijd in de doopsgezinde kerk van Amsterdam gedoopt. Maar na haar studententijd kwam de geboren Amsterdamse in een café in Zwolle met iemand in contact die haar liet kennismaken met het dominicanenklooster in de Overijsselse hoofdstad. In 1992 werd ze rooms-katholiek en in 1996 trad ze in bij de dominicanessen van Neerbosch. In 2010 mo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?

Afbeelding

Alpha wordt overspoeld door aanvragen van katholieke parochies: 'Dit is waar we altijd om hebben gebeden'

Waar normaal zo'n 25 Alphacursussen per jaar door katholieken worden aangevraagd, waren dit er afgelopen jaar meer dan honderd. Veel parochies maken werk van het programma 'Missionaire Parochie'.

Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.

Afbeelding

Nicaraguaans regime sluit net rond kritische Katholieke Kerk. Rond Pasen ook geen processies

Het regime van president Ortega sloot katholieke universiteiten, zette religieuzen het land uit en veroordeelde een bisschop tot 26 jaar gevangenisstraf. Nu zijn ook de betrekkingen met het Vaticaan verbroken.

Afbeelding

Aanslagen op orthodoxe kerk en katholieke school in Jeruzalem en Nazareth

In Jeruzalem vond zondag een aanslag plaats op de Grieks-orthodoxe Kerk van het Graf van de Maagd Maria, aan de voet van de Olijfberg. In Nazareth werden donderdag een katholieke school en een vrouwenklooster beschoten.