Katholieke vrouwen willen meetellen in de kerk, ook als priester of diaken

Nieuws
Vrouwen moeten een grotere rol krijgen in de leiding van de Rooms-Katholieke Kerk. Ze willen een kerk die zichtbaar is in de samenleving en niemand uitsluit, ook lhbt’ers en gescheiden mensen niet. En ze willen priester kunnen worden. Dat komt naar voren uit een groot onderzoek onder katholieke vrouwen in Nederland.
woensdag 25 mei 2022 om 18:51 aangepast 20:48
Holkje van der Veer, Laetitia van der Lans, Maria van Schajik en Gerard de Korte tijdens de presentatie van het onderzoek onder katholieke vrouwen.
Holkje van der Veer, Laetitia van der Lans, Maria van Schajik en Gerard de Korte tijdens de presentatie van het onderzoek onder katholieke vrouwen. beeld netwerk katholieke vrouwen
Synode 2023

Den Bosch

Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch nam woensdag het rapport Zij heeft een verhaal in ontvangst. Het is geschreven in opdracht van het Netwerk Katholieke Vrouwen (NKV) en geeft gehoor aan de oproep van paus Franciscus aan alle gelovigen om een actieve rol te spelen in de kerk. In oktober 2023 organiseert de kerk een bisschoppensynode over de plek van de ‘gewone’ gelovige in de kerk die gedurende twee jaar in de wereldwijde kerk wordt voorbereid door gelovigen aan het woord te laten.

Hoogleraar Monique van Dijk-Groeneboer (Universiteit van Tilburg) leidde het onderzoeksteam van tien vrouwen. Er deden 2238 vrouwen mee aan het onderzoek. ‘Uniek voor onderzoek überhaupt en zeker voor dit thema’, licht Van Dijk toe. Dat m..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-katholieke bisschop van Haarlem vertelde in Rome hoe een katholieke kerk toch synodaal kan zijn

De Rooms-Katholieke Kerk wil naar andere kerken luisteren hoe zij leken betrekken in het functioneren van de kerk. De oud-katholieke bisschop Dick Schoon was ‘diep onder de indruk van de openheid.’

Afbeelding

Kerkleiders reageren verheugd op uitnodiging paus voor Taizégebed in Rome. 'Historische gebeurtenis'

Leiders van verschillende kerken reageren verheugd op de kerkvernieuwingsplannen van de paus en prijzen de uitnodiging om vlak voor de bisschoppensynode in Rome met jongeren uit alle christelijke kerken te bidden.

Afbeelding

De prior van Taizé over zijn initiatief: 'De kerk staat op een keerpunt. Dat gaat niet zonder gebed'

De Rooms-Katholieke Kerk denkt drie jaar lang na over kerkvernieuwing. Op initiatief van de gemeenschap van Taizé heeft de paus jongeren uit alle christelijke kerken uitgenodigd voor een oecumenische samenkomst in Rome.

Afbeelding

Taizé brengt jongeren uit alle kerken naar Rome op verzoek van paus. 'Energie ook in Nederland vruchtbaar maken'

Op initiatief van de oecumenische gemeenschap van Taizé nodigt paus Franciscus eind september jongeren uit alle christelijke kerken uit voor een grote samenkomst in Rome. Ook in Nederland wordt gepoogd ‘om de energie die daar vrijkomt hier vruchtbaar te maken.’

Afbeelding

Kardinaal Zen vreest dat paus Franciscus 'de fout van de Nederlandse kerk van 50 jaar geleden herhaalt'

De Chinese kardinaal Joseph Zen (91) is kritisch op de door paus Franciscus gelanceerde synode waarin gelovigen wereldwijd actief meepraten over hun eigen rol binnen de Rooms-Katholieke Kerk. ‘We maken ons grote zorgen.’

Afbeelding

Naar 'een nieuwe lente voor de kerk' met onkatholiek hoge snelheden

Wordt 2023 het jaar waarin de katholieke gelovigen hun kerk terugkrijgen? Laetitia van der Lans nam vorig jaar het initiatief katholieke vrouwen te laten meevragen. Haar succesvolle initiatief krijgt nu doorgang.