Katholieke vrouwen willen meetellen in de kerk, ook als priester of diaken

Nieuws
Vrouwen moeten een grotere rol krijgen in de leiding van de Rooms-Katholieke Kerk. Ze willen een kerk die zichtbaar is in de samenleving en niemand uitsluit, ook lhbt’ers en gescheiden mensen niet. En ze willen priester kunnen worden. Dat komt naar voren uit een groot onderzoek onder katholieke vrouwen in Nederland.
woensdag 25 mei 2022 om 18:51 aangepast 20:48
Holkje van der Veer, Laetitia van der Lans, Maria van Schajik en Gerard de Korte tijdens de presentatie van het onderzoek onder katholieke vrouwen.
Holkje van der Veer, Laetitia van der Lans, Maria van Schajik en Gerard de Korte tijdens de presentatie van het onderzoek onder katholieke vrouwen. beeld netwerk katholieke vrouwen
Synode 2023

Den Bosch

Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch nam woensdag het rapport Zij heeft een verhaal in ontvangst. Het is geschreven in opdracht van het Netwerk Katholieke Vrouwen (NKV) en geeft gehoor aan de oproep van paus Franciscus aan alle gelovigen om een actieve rol te spelen in de kerk. In oktober 2023 organiseert de kerk een bisschoppensynode over de plek van de ‘gewone’ gelovige in de kerk die gedurende twee jaar in de wereldwijde kerk wordt voorbereid door gelovigen aan het woord te laten.

Hoogleraar Monique van Dijk-Groeneboer (Universiteit van Tilburg) leidde het onderzoeksteam van tien vrouwen. Er deden 2238 vrouwen mee aan het onderzoek. ‘Uniek voor onderzoek überhaupt en zeker voor dit thema’, licht Van Dijk toe. Dat m..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De prior van Taizé over zijn initiatief: 'De kerk staat op een keerpunt. Dat gaat niet zonder gebed'

De Rooms-Katholieke Kerk denkt drie jaar lang na over kerkvernieuwing. Op initiatief van de gemeenschap van Taizé heeft de paus jongeren uit alle christelijke kerken uitgenodigd voor een oecumenische samenkomst in Rome.

Afbeelding

Kardinaal Zen vreest dat paus Franciscus 'de fout van de Nederlandse kerk van 50 jaar geleden herhaalt'

De Chinese kardinaal Joseph Zen (91) is kritisch op de door paus Franciscus gelanceerde synode waarin gelovigen wereldwijd actief meepraten over hun eigen rol binnen de Rooms-Katholieke Kerk. ‘We maken ons grote zorgen.’

Afbeelding

Naar 'een nieuwe lente voor de kerk' met onkatholiek hoge snelheden

Wordt 2023 het jaar waarin de katholieke gelovigen hun kerk terugkrijgen? Laetitia van der Lans nam vorig jaar het initiatief katholieke vrouwen te laten meevragen. Haar succesvolle initiatief krijgt nu doorgang.

Afbeelding

Dit is de vrouw die met de bisschoppen mee mag stemmen. ‘Ik had nooit gedacht dat ik hier in het Vaticaan zou komen te werken’

Nathalie Becquart schrijft kerkgeschiedenis. Ze is geen bisschop en toch is ze als eerste en tot nu toe enige leek - nota bene als vrouw - door paus Franciscus in 2021 benoemd als ondersecretaris en daarmee lid van de bisschoppensynode. Met stemrecht.

Afbeelding

Wereldwijd willen rooms-katholieken een inclusievere kerk met een grotere rol voor vrouwen

De paus vroeg rooms-katholieken wereldwijd om hun mening. Het resultaat: zij willen een inclusievere en luisterende kerk en meer vrouwen op alle niveaus. Alleen over vrouwelijke priesters zijn de meningen verdeeld.

Afbeelding

Volksraadpleging Franciscus laat onmondige katholieken ‘terugkeren uit collectieve ballingschap’

Paus Franciscus wilde dat alle gelovigen konden meepraten over hun rol in de kerk. De resultaten laten een helder beeld zien: katholieken vinden overal dat zij te weinig inspraak hebben en geestelijken te veel macht.