Wie was de nieuwe Nederlandse heilige Titus Brandsma? ‘Nooit was Onze Lieve Heer mij zo nabij als in de cel’

Achtergrond
‘Ik kan het uitjubelen van vreugde’, schreef Titus Brandsma in zijn cel in Scheveningen. Het was 1942, enkele maanden later stierf hij als martelaar in concentratiekamp Dachau. Wie was deze Fries, die in de Rooms-Katholieke Kerk nu heilig wordt verklaard?
dinsdag 10 mei 2022 om 16:20 aangepast 14:40
Portret van Titus Brandsma, een Friese karmelietenpater, hoogleraar, publicist en Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Portret van Titus Brandsma, een Friese karmelietenpater, hoogleraar, publicist en Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. beeld ANP
Niet te missen

Anno Sjoerd Brandsma werd in 1881 geboren als oudste zoon in een boerengezin uit Ugoklooster, een buurtschap net buiten Bolsward dat letterlijk bestaat uit drie boerderijen. Hij had het familiebedrijf moeten overnemen, maar zijn slechte gezondheid liet dat niet toe.

Het gezin was overtuigd katholiek en vijf van de zes kinderen kozen voor het kloosterleven. Ook Anno Sjoerd koos die weg: hij trad in bij de mystieke en contemplatieve orde van de karmelieten en nam de naam Titus aan. Brandsma was een intellectueel. Hij promoveerde in 1909 in Rome in de filosofie. Daar raakte hij onder de indruk van de ultraconservatieve paus Pius X.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In stilte bidden katholieken tussen uitgaanspubliek in Amsterdam. 'Je bent een monstrans, je straalt Jezus uit'

Tijdens de jaarlijks 'Stille Omgang' in Amsterdam herdenken honderden katholieken het eucharistisch wonder dat in de Kalverstraat plaatsvond. 'We hebben eerst Jezus ontvangen en we gaan met Hem deze wandeling doen.'?

Afbeelding

'Pedofilie is onderdeel van de lhbt+-agenda.' In de wereld van Hugo Bos is alles een geestelijke strijd

Hugo Bos is het gezicht van Civitas Christiana, de stichting die afgelopen week in het nieuws kwam met een petitie tegen schrijver Pim Lammers. Bos vindt niet dat hij polariseert. Althans, niet méér dan Jezus.

Afbeelding

Ingetreden in een klooster, en dan? 'Het werd psychologisch een bedreigende situatie'

Steeds minder mensen houden de opleiding voor kloosterbroeder of zuster vol, merkte zuster Catharina Al. Zelf zocht ze jaren naar een passende plek. Pas bij het derde klooster voelde het veilig genoeg om te blijven.

Afbeelding

De dochters van Jorge en Hadewijch gaan het klooster in. ‘Ik heb een roeping, huilde ik’

Je kind wil intreden in een klooster. Dat overkwam Jorge en Hadewijch Klaassen-Merino. Hun twee dochters gaan zich aansluiten bij congregatie van de Blauwe Zusters.

Afbeelding

Vlaamse bisschoppen geven als eerste ter wereld groen licht voor kerkelijke zegen homostellen

De bisschoppen van Vlaanderen zetten de deur open voor het zegenen van homostellen. Daarmee gaan ze lijnrecht in tegen het Vaticaan. Dinsdagochtend hebben ze een liturgie gepubliceerd die daarvoor gebruikt kan worden.

Afbeelding

Wie was de nieuwe Nederlandse heilige Titus Brandsma? ‘Nooit was Onze Lieve Heer mij zo nabij als in de cel’

‘Ik kan het uitjubelen van vreugde’, schreef Titus Brandsma in zijn cel in Scheveningen. Enkele maanden later stierf hij in concentratiekamp Dachau. Komend weekend verklaart de Rooms-Katholieke Kerk de journalist heilig.