Russisch gezin bij pauselijke Kruisweg leidt tot diplomatieke rel en kerkelijk protest uit Oekraïne

Achtergrond
Tijdens de Kruisweg op Goede Vrijdag wil het Vaticaan het kruis gezamenlijk laten dragen door twee vriendinnen: een Oekraïense en een Russische vrouw, die als verpleegsters en collega’s in een Romeins ziekenhuis werken. Maar er volgde hevige kritiek uit Oekraïne.
Hendro Munsterman
donderdag 14 april 2022 om 22:01
Op 23 februari protesteerden duizenden Romeinen bij het Colosseum uit solidariteit met Oekraïne. Op Goede Vrijdag zal paus Franciscus er voorgaan in de Kruisweg die het lijden en sterven van Jezus herdenkt. Onder meer een Oekraïense en Russische vrouw zullen samen het kruis dragen.
Op 23 februari protesteerden duizenden Romeinen bij het Colosseum uit solidariteit met Oekraïne. Op Goede Vrijdag zal paus Franciscus er voorgaan in de Kruisweg die het lijden en sterven van Jezus herdenkt. Onder meer een Oekraïense en Russische vrouw zullen samen het kruis dragen. beeld Epa / Angelo Carconi

Rome

Na twee jaar onderbreking wegens de coronapandemie zal dit jaar op de avond van Goede Vrijdag de Kruisweg met de paus en duizenden katholieken weer bij het Colosseum in Rome plaatsvinden. 

Dit jaar koos paus Franciscus ervoor om verschillende gezinnen de overwegingen en gebeden bij de Kruisweg, die in 14 ‘staties’ het verhaal van het lijden en sterven van Jezus vertelt, te schrijven. 

De dertiende ‘statie’, waar de dood van Jezus aan het kruis wordt overwogen, was door het Vaticaan in handen gegeven van een Oekraïens en een Russisch gezin. Maar afgelopen dinsdag, vlak nadat dat bekend werd, kwam er gelijk kritiek.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Koloniale doctrine 'was nooit onderdeel van de katholieke leer', zegt het Vaticaan

Sinds meerdere jaren vragen inheemse volkeren het Vaticaan om de zogenaamde ‘doctrine van de ontdekking’, die in pauselijke decreten uit de 15e eeuw te vinden is, in te trekken. Het Vaticaan deed dat niet. En toch wel.

Afbeelding

Een loopje met de waarheid. Vaticaanse communicatie rond ziekenhuisopname paus leidt tot speculaties

Paus Franciscus is woensdag met een luchtweginfectie opgenomen in het ziekenhuis. In het Vaticaan is nu de vraag of de paus kan voorgaan in alle liturgieën rond Pasen. Maar vervangers zijn al geregeld. Op een na.

Afbeelding

Rechter: dwangarbeid bij katholieke congregatie van de Goede Herder 'verjaard'

Negentien vrouwen sleepten de Goede Herder voor de rechter wegens uitbuiting en dwangarbeid tussen 1951 en 1979. De rechtbank in Haarlem deed geen inhoudelijke uitspraak, want meent dat de collectieve zaak is verjaard.

Afbeelding

Paus breidt regels uit om misbruik te voorkomen

Paus Franciscus heeft de regels aangescherpt die seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk moeten voorkomen.

Afbeelding

'Niemand te dichtbij toelaten en toch benaderbaar zijn': jonge priester uit Delft legt ambt neer

De jonge priester Eli Stok heeft besloten zijn taken wegens 'verwachtingen rond leiderschap en celibaat' neer te leggen. Het is de derde vertrekkende priester van het bisdom Rotterdam in tweeënhalf jaar tijd.

Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?