Vijf vragen aan bisschop Jan Hendriks over de toewijding van Rusland en Oekraïne aan Maria

Achtergrond
Paus Franciscus wijdt Rusland en Oekraïne vrijdag tijdens een ceremonie in de Sint-Pietersbasiliek in Rome toe aan het Onbevlekt Hart van Maria. Wat betekent dat precies? Bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam geeft antwoord.
Rick Moeliker
donderdag 24 maart 2022 om 19:07
Bisschop Jan Hendriks
Bisschop Jan Hendriks beeld Ramon Mangold

Wat houdt dat eigenlijk in, toewijden aan het Onbevlekt Hart van Maria?

‘Toewijding aan Maria houdt aan de ene kant in onder bescherming van Maria stellen, maar het heeft ook te maken met de persoon die Maria was. Zij was toegewijd aan God, zoals de Zoon zich aan de Vader heeft toegewijd. Het onbevlekt hart slaat hierbij op de zuiverheid van de intenties van Maria. Toewijding aan Maria betekent daarom ook: bidden dat de mensen die aan haar worden toegewijd zullen zijn als Maria zelf.’ 

Hoe ziet zo’n ceremonie van toewijding eruit?

‘De paus spreekt een gebed uit, dat wordt voorafgegaan door een viering waarin het doen van boete centraal staat. Mensen die de viering bijwonen kunnen biechten en ontvangen daarna vergeving. Wij moeten ons bekere..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus breidt regels uit om misbruik te voorkomen

Paus Franciscus heeft de regels aangescherpt die seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk moeten voorkomen.

Afbeelding

'Niemand te dichtbij toelaten en toch benaderbaar zijn': jonge priester uit Delft legt ambt neer

De jonge priester Eli Stok heeft besloten zijn taken wegens 'verwachtingen rond leiderschap en celibaat' neer te leggen. Het is de derde vertrekkende priester van het bisdom Rotterdam in tweeënhalf jaar tijd.

Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?

Afbeelding

Alpha wordt overspoeld door aanvragen van katholieke parochies: 'Dit is waar we altijd om hebben gebeden'

Waar normaal zo'n 25 Alphacursussen per jaar door katholieken worden aangevraagd, waren dit er afgelopen jaar meer dan honderd. Veel parochies maken werk van het programma 'Missionaire Parochie'.

Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.