‘Het grootste vastgoedschandaal ter wereld’ in de Spaanse Katholieke Kerk

Achtergrond
Weinig landen hebben zo’n schat aan kathedralen, kloosters en kapellen als Spanje. Maar van wie is al dat culturele en religieuze erfgoed eigenlijk? Een omstreden wetswijziging gaf de bisschoppen de macht om dat zelf te beslissen. Twintig jaar later trekt een beweging ten strijde tegen ‘het grootste vastgoedschandaal ter wereld’.
Lex Rietman
vrijdag 18 maart 2022 om 21:28
De lucht boven de moskee-kathedraal in Córdoba licht op door onweer. Met welk recht heeft de Katholieke Kerk dit cultureel erfgoed als haar eigendom laten inschrijven?
De lucht boven de moskee-kathedraal in Córdoba licht op door onweer. Met welk recht heeft de Katholieke Kerk dit cultureel erfgoed als haar eigendom laten inschrijven? beeld epa

De plek kan slechter. Links in de verte de besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën, rechts de berg Montserrat met een beroemd klooster. Tussen de naaldbossen op een bergkam, even buiten het Catalaanse plaatsje Castellfollit del Boix, staat de kerk van Sant Pere. Het fraaie gebouwtje is opgetrokken uit natuursteen en stamt uit de elfde eeuw – net als de ruime pastorie ernaast, bijna nog groter dan de kerk zelf. 

Duizend jaar lang waren kerk en pastorie van niemand. Of beter gezegd: ze waren van iedereen. Sinds mensenheugenis werden ze beschouwd als eigendom van de plaatselijke gemeenschap, want die had de bouw tenslotte ook bekostigd en uitgevoerd. De kerk en de pastorie van Sant Pere waren dan ook nooit ingeschreven in het kadaster.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat 'gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk' is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.

Afbeelding

Brandstichting in drie Parijse kerken in een week. Een verdachte opgepakt

De politie van Parijs heeft een man gearresteerd die wordt verdacht van brandstichting bij de ingang van een kerk afgelopen woensdag. In een week werd vier keer brand gesticht in katholieke kerken.

Afbeelding

Voormalig paus Benedictus XVI trad af vanwege slapeloosheid en na een bloedig incident

Vier maanden na zijn aantreden als paus, begon Benedictus XVI te lijden aan chronische slapeloosheid. Uiteindelijk leidde dat tot zijn aftreden, blijkt uit een brief aan zijn biograaf.

Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’

Afbeelding

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar.

Afbeelding

Zijn de Duitse hervormingsplannen katholiek? 'Nietes' zegt het Vaticaan. 'Welles', zeggen de Duitse bisschoppen

Duitse bisschoppen willen met gewone gelovigen overleggen als ze voor grote beslissingen staan. Het Vaticaan ziet dit als een bedreiging voor het bisschopsambt. Wie trekt er aan het langste eind?