Nederlandse bisschoppen van 7 tot 12 november op functioneringsgesprek in Rome

Nieuws
Na twee keer uitstel door corona gaan de Nederlandse bisschoppen van 7 tot 12 november op ‘functioneringsgesprek’ bij de paus en zijn bestuursapparaat.
Hendro Munsterman
donderdag 17 maart 2022 om 11:59
Foto van het Ad Limina-bezoek van de Nederlandse bisschoppen in 2013. De bisschoppen spraken hier met de Vaticaanse Congregatie voor de Clerus.
Foto van het Ad Limina-bezoek van de Nederlandse bisschoppen in 2013. De bisschoppen spraken hier met de Vaticaanse Congregatie voor de Clerus. beeld anp / Ramon Mangold

Utrecht

Het zogeheten Ad Liminabezoek begint daarmee volgens de bisschoppenconferentie ‘toepasselijk op het hoogfeest van de Heilige Willibrord, de patroonheilige van de Nederlandse Kerkprovincie’.

Het laatste bezoek van de Nederlandse bisschoppen was in december 2013. Normaal vinden de functioneringsgesprekken elke vijf jaar plaats. Tijdens deze dagen spreken de bisschoppen met de paus en verschillende departementen van Romeinse curie over de situatie in de eigen kerken. Onder meer door het barmhartigheidsjaar in 2016 - een bijzonder, door paus Franciscus afgekondigd jubeljaar - en de coronapandemie heeft de Vaticaanse planning grote vertragingen opgelopen. 

Lees o..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Nicht van Benedictus XVI weigert erfenis omdat zij dan wellicht misbruikslachtoffer geld moet betalen

Een nicht van Benedictus XVI, die tot eigen verrassing voor een deel van zijn erfenis in aanmerking komt, wil het niet hebben. Zij zou een proces wegens toedekken van seksueel misbruik door de overleden paus mee-erven.

Afbeelding

Waarom de paus anders naar Rusland kijkt dan de rest van het Westen

De Braziliaanse president Lula en de Argentijnse paus Franciscus spraken woensdag over het Oekraïne-conflict. Hun visie op Poetin is relatief mild. Dat is te begrijpen vanuit hun Latijns-Amerikaanse context.

Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'