Ambassadeur van Vaticaan blijft ondanks bombardementen in Kiev

Nieuws
De pauselijk nuntius, de ambassadeur van de Heilige Stoel, blijft in Kiev ondanks de bombardementen en dreigende val van de stad. ‘Het is mijn taak om dicht bij de mensen te blijven.’
Hendro Munsterman
donderdag 3 maart 2022 om 18:55
De apostolische nuntiatuur, de ambassade van de Heilige Stoel, in het centrum van Kiev.
De apostolische nuntiatuur, de ambassade van de Heilige Stoel, in het centrum van Kiev. beeld wikipedia

Rome

‘We zijn meer dan een ambassade: ik vertegenwoordig de paus in Oekraïne, maar ik vertegenwoordig hem ook voor de mensen en de kerken hier’, zei bisschop Visvaldas Kulbokas telefonisch tegen het Italiaanse persbureau SIR

De geestelijke en diplomaat bevindt zich op de nuntiatuur in het centrum van de stad. ‘We zijn hier met twee hulpen en twee vrouwelijke religieuzen. We slapen op matrassen op de grond en hebben voedsel en water voor een tijdje, maar niet voor heel lang.’

De nuntius sluit niet uit dat het ‘fysiek onmogelijk wordt om te blijven’, zodat een vertrek alsnog onontkoombaar wordt. ‘Maar zolang we kunnen blijven, blijven we. We zullen niet vluchten. Ik draag wel altijd mijn rugzak bij me met de meest essentiële zaken..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus breidt regels uit om misbruik te voorkomen

Paus Franciscus heeft de regels aangescherpt die seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk moeten voorkomen.

Afbeelding

'Niemand te dichtbij toelaten en toch benaderbaar zijn': jonge priester uit Delft legt ambt neer

De jonge priester Eli Stok heeft besloten zijn taken wegens 'verwachtingen rond leiderschap en celibaat' neer te leggen. Het is de derde vertrekkende priester van het bisdom Rotterdam in tweeënhalf jaar tijd.

Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?

Afbeelding

Alpha wordt overspoeld door aanvragen van katholieke parochies: 'Dit is waar we altijd om hebben gebeden'

Waar normaal zo'n 25 Alphacursussen per jaar door katholieken worden aangevraagd, waren dit er afgelopen jaar meer dan honderd. Veel parochies maken werk van het programma 'Missionaire Parochie'.

Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.