Paus maakt datum heiligverklaring Titus Brandsma op 4 maart bekend

Nieuws
Paus Franciscus heeft kardinalen bijeengeroepen voor een consistorie op vrijdag 4 maart. Dan worden drie toekomstige heiligverklaringen bekrachtigd, waaronder die van de Nederlandse karmeliet en martelaar Titus Brandsma.
Hendro Munsterman
dinsdag 22 februari 2022 om 16:04 aangepast 16:40
Afbeelding
beeld ANP

Vaticaanstad

Tijdens een consistorie bevestigen de kardinalen dat voor de heiligverklaringen de juiste procedure is gevolgd. Dat is in de regel een formaliteit. Op die dag wordt ook de datum voor de eigenlijke heiligverklaring officieel bekendgemaakt. Deze vindt over het algemeen in Rome plaats. 

Naast Titus Brandsma wordt er op 4 maart ook besloten over de heiligverklaringen van een Franse en een Italiaanse vrouwelijke religieuze die beiden een zustercongregatie stichtten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus Franciscus mag ziekenhuis zaterdag verlaten

Paus Franciscus mag zaterdag het ziekenhuis verlaten nu hij voorspoedig herstelt van een bronchitisinfectie. Zijn medische team heeft dat bevestigd, meldt het Vaticaan.

Afbeelding

Rome trapt op rem van rijdende Duitse auto: leken mogen niet dopen en preken tijdens de mis

Er is geen ruimte voor leken om te preken tijdens eucharistievieringen. En ongewijden regulier laten dopen kan ook niet vindt Rome. Maar op meerdere plekken is dat al praktijk en de vraag is of men daarachter terug kan.

Afbeelding

Heibel in Vaticaanse anti-misbruikcommissie: prominente misbruikbestrijder vertrekt teleurgesteld

De prominente priester en psycholoog Hans Zollner verliet afgelopen week teleurgesteld de pauselijke anti-misbruikcommissie. De commissie bevindt zich in zwaar weer en niemand weet hoe het verder gaat.

Afbeelding

Koloniale doctrine 'was nooit onderdeel van de katholieke leer', zegt het Vaticaan

Sinds meerdere jaren vragen inheemse volkeren het Vaticaan om de zogenaamde ‘doctrine van de ontdekking’, die in pauselijke decreten uit de 15e eeuw te vinden is, in te trekken. Het Vaticaan deed dat niet. En toch wel.

Afbeelding

Een loopje met de waarheid. Vaticaanse communicatie rond ziekenhuisopname paus leidt tot speculaties

Paus Franciscus is woensdag met een luchtweginfectie opgenomen in het ziekenhuis. In het Vaticaan is nu de vraag of de paus kan voorgaan in alle liturgieën rond Pasen. Maar vervangers zijn al geregeld. Op een na.

Afbeelding

Rechter: dwangarbeid bij katholieke congregatie van de Goede Herder 'verjaard'

Negentien vrouwen sleepten de Goede Herder voor de rechter wegens uitbuiting en dwangarbeid tussen 1951 en 1979. De rechtbank in Haarlem deed geen inhoudelijke uitspraak, want meent dat de collectieve zaak is verjaard.