Twee bisschoppen over een kwetsbare kerk en de katholieke kloof tussen leer en leven

Interview
Minder dan tien procent van de Nederlandse katholieken is het eens met de katholieke leer omtrent anticonceptie, seks voor het huwelijk, echtscheiding en homoseksualiteit. Ondertussen krimpt de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland en gaan de overgebleven katholieken als gevolg van kerksluitingen minder vaak naar de kerk. De bisschoppen Hans van den Hende en Gerard de Korte reageren op de resultaten van het recente katholiekenonderzoek van het Nederlands Dagblad.
Hendro Munsterman
vrijdag 4 februari 2022 om 09:50 aangepast 11:40
Bisschop Hans van den Hende van Rotterdam (links) en bisschop Gerard de Korte van Den Bosch.
Bisschop Hans van den Hende van Rotterdam (links) en bisschop Gerard de Korte van Den Bosch. beeld Carel Schutte
Synode 2023

De koffie, de koekjes, twee bisschoppen en twee woordvoerders staan klaar op het kantoor van de bischoppenconferentie, als de journalisten en fotografen van Trouw en het Nederlands Dagblad er op zaterdagochtend aankomen. De sfeer is hartelijk, maar ook licht gespannen. 

Aan de organisatie van het interview was nogal wat getouwtrek voorafgegaan. Beide kranten bleken onafhankelijk van elkaar een opiniepeiling onder Nederlandse katholieken te hebben gehouden; als vervolg daarop hadden ze ook allebei een interview aangevraagd met de voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie, bisschop Hans van den Hende van Rotterdam.

En vooral: de thematiek ligt gevoelig. 

Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch (links) en bisschop Hans van den Hende van..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Hoewel de uitkomsten van de wereldwijde Synode nog volledig open liggen, voltrekt zich dankzij het 'learning by doing' voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.

Afbeelding

Europese katholieken vragen in Praag om 'concrete en moedige besluiten' over plaats van vrouwen in de kerk

Ondanks alle spanningen tussen behoudende en vernieuwingsgezinde katholieken vragen Europese gedelegeerden hun Kerk om inspraak van leken in de kerk en met name de deelname van vrouwen in processen van besluitvorming.

Afbeelding

Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. 'Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep'

Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.

Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’