Twee bisschoppen over een kwetsbare kerk en de katholieke kloof tussen leer en leven

Interview
Minder dan tien procent van de Nederlandse katholieken is het eens met de katholieke leer omtrent anticonceptie, seks voor het huwelijk, echtscheiding en homoseksualiteit. Ondertussen krimpt de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland en gaan de overgebleven katholieken als gevolg van kerksluitingen minder vaak naar de kerk. De bisschoppen Hans van den Hende en Gerard de Korte reageren op de resultaten van het recente katholiekenonderzoek van het Nederlands Dagblad.
Hendro Munsterman
vrijdag 4 februari 2022 om 09:50 aangepast 11:40
Bisschop Hans van den Hende van Rotterdam (links) en bisschop Gerard de Korte van Den Bosch.
Bisschop Hans van den Hende van Rotterdam (links) en bisschop Gerard de Korte van Den Bosch. beeld Carel Schutte
Rooms katholieke synode

De koffie, de koekjes, twee bisschoppen en twee woordvoerders staan klaar op het kantoor van de bischoppenconferentie, als de journalisten en fotografen van Trouw en het Nederlands Dagblad er op zaterdagochtend aankomen. De sfeer is hartelijk, maar ook licht gespannen. 

Aan de organisatie van het interview was nogal wat getouwtrek voorafgegaan. Beide kranten bleken onafhankelijk van elkaar een opiniepeiling onder Nederlandse katholieken te hebben gehouden; als vervolg daarop hadden ze ook allebei een interview aangevraagd met de voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie, bisschop Hans van den Hende van Rotterdam.

En vooral: de thematiek ligt gevoelig. 

Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch (links) en bisschop Hans van den Hende van..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Deze Nederlandse Taizé-jongeren nodigen in Rome katholieken en protestanten uit namens de paus

Drie Nederlandse vrouwen, waaronder twee protestanten, zijn in Rome druk bezig met de voorbereidingen voor een grote gebedswake voor het slagen van de bisschoppensynode waarmee paus Franciscus de kerk wil vernieuwen.

Afbeelding

Stemrecht voor vrouwen op z'n katholieks: van besluitvorming naar besluitneming?

Vrouwen krijgen voor het eerst stemrecht op de bisschoppensynode in oktober dit jaar. Dat bepaalde paus Franciscus onlangs. Is het een revolutie, of een nietszeggend stapje vooruit? Of misschien allebei?

Afbeelding

Paus geeft vrouwen stemrecht: veertig vrouwen mogen meebeslissen in bisschoppensynode

Er komt een grote verandering in de Rooms-Katholieke Kerk. Vrouwelijke en mannelijke leken mogen vanaf nu meestemmen tijdens de bisschoppensynode. 'Alleluia', jubelen vrouwen op sociale media.

Afbeelding

De Rooms-Katholieke Kerk is onderweg. Zij weet wel hoe, maar nog niet waar naartoe

Drie jaar lang denkt de Rooms-Katholieke Kerk na over haar toekomst. Nadat alle katholieke gelovigen daarover konden meepraten en er op continentaal niveau over is gesproken, moeten nu alle stemmen in Rome samenkomen.

Afbeelding

Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Hoewel de uitkomsten van de wereldwijde Synode nog volledig open liggen, voltrekt zich dankzij het 'learning by doing' voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.