De ontkerkelijking binnen de Rooms-Katholieke kerk leidt tot steeds grotere problemen

Achtergrond
Een op de drie rooms-katholieken in Nederland geeft aan minder vaak naar de kerk te gaan als direct gevolg van kerksluitingen en parochiefusies, blijkt uit representatief onderzoek van het Nederlands Dagblad en het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO).
Jaco Wilschut
vrijdag 28 januari 2022 om 14:25 aangepast 18:57
In de kerkbanken van de katholieke kerkgebouwen zitten steeds minder mensen
In de kerkbanken van de katholieke kerkgebouwen zitten steeds minder mensen beeld anp / Xtra Koen Suyk

Amersfoort

In de kerkbanken van de katholieke kerkgebouwen zitten steeds minder mensen - en dat is een trend die al decennia gaande is, ver voordat corona om de hoek kwam kijken. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw gaan door secularisatie steeds minder mensen naar de kerk - en deze trend gaat dus ook aan de katholieke kerk niet voorbij. Sterker nog; het proces van ontkerkelijking leidt afgelopen jaren tot steeds grotere problemen. 

‘Ooit was de katholieke kerk een volkskerk - met de blijde boodschap van het geloof voor iedereen’, legt Petra Stassen uit. Zij is voormalig directeur en momenteel adviseur van de stichting Kerkelijk Waardebeheer. Vanuit deze rol en haar eigen katholieke achtergrond heeft ze goed zicht op wat er z..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Op vooravond van pausbezoek: onbegrip in Zuid-Sudan over homo-uitspraken Franciscus

De oproep van paus Franciscus om homoseksualiteit overal uit de illegaliteit te halen is in Zuid-Sudan niet in goede aarde gevallen. De paus zelf heeft zijn uitspraken over zondigheid van homoseks verduidelijkt.

Afbeelding

Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat 'gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk' is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.

Afbeelding

Brandstichting in drie Parijse kerken in een week. Een verdachte opgepakt

De politie van Parijs heeft een man gearresteerd die wordt verdacht van brandstichting bij de ingang van een kerk afgelopen woensdag. In een week werd vier keer brand gesticht in katholieke kerken.

Afbeelding

Voormalig paus Benedictus XVI trad af vanwege slapeloosheid en na een bloedig incident

Vier maanden na zijn aantreden als paus, begon Benedictus XVI te lijden aan chronische slapeloosheid. Uiteindelijk leidde dat tot zijn aftreden, blijkt uit een brief aan zijn biograaf.

Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’

Afbeelding

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar.