De Nederlandse katholiek houdt van de paus, maar wil méér dan de kerkelijke leer

Achtergrond
Luisteren naar wat er leeft bij gelovigen, dat is wat paus Franciscus van de bisschoppen vraagt. Maar willen de Nederlandse bisschoppen echt horen wat de Nederlandse katholieken van hun kerk verlangen? Wat dat is, komt naar voren in dit verhaal.
Jaco Wilschut
vrijdag 21 januari 2022 om 18:10
Een eucharistieviering in de Sint-Jozefkerk in het centrum van Tilburg (2017).
Een eucharistieviering in de Sint-Jozefkerk in het centrum van Tilburg (2017). beeld anp / Robin van Lonkhuijsen
Synode 2023

Een synode die gaat over wat ‘gewone’ gelovigen denken over hun eigen plaats in de kerk en die hun inspraak geeft – dat is het idee voor de wereldwijde bisschoppensynode van de Rooms-Katholieke Kerk in 2023. Het is een opvallende keus van paus Franciscus, waarmee hij de rollen omdraait in een kerk die toch vooral gekenmerkt wordt door haar klassieke ‘top-downmentaliteit’ – de bisschoppen spreken, de gelovigen luisteren. 

Tijdens de twee jaar durende ‘synodale weg’ naar die synode toe, vraagt de paus van de bisschoppen een luisterend oor en van leken de wil om te spreken. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-katholieke bisschop van Haarlem vertelde in Rome hoe een katholieke kerk toch synodaal kan zijn

De Rooms-Katholieke Kerk wil naar andere kerken luisteren hoe zij leken betrekken in het functioneren van de kerk. De oud-katholieke bisschop Dick Schoon was ‘diep onder de indruk van de openheid.’

Afbeelding

De prior van Taizé over zijn initiatief: 'De kerk staat op een keerpunt. Dat gaat niet zonder gebed'

De Rooms-Katholieke Kerk denkt drie jaar lang na over kerkvernieuwing. Op initiatief van de gemeenschap van Taizé heeft de paus jongeren uit alle christelijke kerken uitgenodigd voor een oecumenische samenkomst in Rome.

Afbeelding

Kardinaal Zen vreest dat paus Franciscus 'de fout van de Nederlandse kerk van 50 jaar geleden herhaalt'

De Chinese kardinaal Joseph Zen (91) is kritisch op de door paus Franciscus gelanceerde synode waarin gelovigen wereldwijd actief meepraten over hun eigen rol binnen de Rooms-Katholieke Kerk. ‘We maken ons grote zorgen.’

Afbeelding

Naar 'een nieuwe lente voor de kerk' met onkatholiek hoge snelheden

Wordt 2023 het jaar waarin de katholieke gelovigen hun kerk terugkrijgen? Laetitia van der Lans nam vorig jaar het initiatief katholieke vrouwen te laten meevragen. Haar succesvolle initiatief krijgt nu doorgang.

Afbeelding

Dit is de vrouw die met de bisschoppen mee mag stemmen. ‘Ik had nooit gedacht dat ik hier in het Vaticaan zou komen te werken’

Nathalie Becquart schrijft kerkgeschiedenis. Ze is geen bisschop en toch is ze als eerste en tot nu toe enige leek - nota bene als vrouw - door paus Franciscus in 2021 benoemd als ondersecretaris en daarmee lid van de bisschoppensynode. Met stemrecht.

Afbeelding

Wereldwijd willen rooms-katholieken een inclusievere kerk met een grotere rol voor vrouwen

De paus vroeg rooms-katholieken wereldwijd om hun mening. Het resultaat: zij willen een inclusievere en luisterende kerk en meer vrouwen op alle niveaus. Alleen over vrouwelijke priesters zijn de meningen verdeeld.