Katholieke vrouwen: ‘De paus kust ons wakker’

Interview
Paus Franciscus lanceerde afgelopen oktober een twee jaar durend denkproces over de actieve rol van alle gelovigen binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Het Netwerk van Katholieke Vrouwen (NKV) pakt de pauselijke handschoen op. Het organiseert een digitale talkshow en roept vrouwen op om via een vragenlijst mee te praten. Allemaal onder het motto ‘Zij heeft een verhaal’.
Hendro Munsterman
donderdag 13 januari 2022 om 13:19
Holkje van der Veer.
Holkje van der Veer. beeld Van Assendelft Fotografie
Synode 2023

Nijmegen

‘Er hangt sinds dertig jaar een soort dikke mist over katholiek Nederland’, zegt de dominicanes Holkje van der Veer. Volgens de Nijmeegse agoge en theologe zijn onder die mist ‘een heleboel mensen verdwaald geraakt’. 

Maar volgens Van der Veer heeft paus Franciscus ‘daar met zijn uitspraken en encyclieken als het ware een aantal gaten in geprikt’. Ze ziet in Nederland ondanks alle kerkelijke krimp toch ook ‘ineens allerlei mensen die enthousiast worden en het idee hebben dat ze iets aan die kerk kunnen hebben’.

De kerk is volgens haar ‘de afgelopen decennia het symbool geworden voor heel veel dingen die fout zijn. Dat doet mij pijn, want dat is de kerk voor mij niet.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De prior van Taizé over zijn initiatief: 'De kerk staat op een keerpunt. Dat gaat niet zonder gebed'

De Rooms-Katholieke Kerk denkt drie jaar lang na over kerkvernieuwing. Op initiatief van de gemeenschap van Taizé heeft de paus jongeren uit alle christelijke kerken uitgenodigd voor een oecumenische samenkomst in Rome.

Afbeelding

Kardinaal Zen vreest dat paus Franciscus 'de fout van de Nederlandse kerk van 50 jaar geleden herhaalt'

De Chinese kardinaal Joseph Zen (91) is kritisch op de door paus Franciscus gelanceerde synode waarin gelovigen wereldwijd actief meepraten over hun eigen rol binnen de Rooms-Katholieke Kerk. ‘We maken ons grote zorgen.’

Afbeelding

Naar 'een nieuwe lente voor de kerk' met onkatholiek hoge snelheden

Wordt 2023 het jaar waarin de katholieke gelovigen hun kerk terugkrijgen? Laetitia van der Lans nam vorig jaar het initiatief katholieke vrouwen te laten meevragen. Haar succesvolle initiatief krijgt nu doorgang.

Afbeelding

Dit is de vrouw die met de bisschoppen mee mag stemmen. ‘Ik had nooit gedacht dat ik hier in het Vaticaan zou komen te werken’

Nathalie Becquart schrijft kerkgeschiedenis. Ze is geen bisschop en toch is ze als eerste en tot nu toe enige leek - nota bene als vrouw - door paus Franciscus in 2021 benoemd als ondersecretaris en daarmee lid van de bisschoppensynode. Met stemrecht.

Afbeelding

Wereldwijd willen rooms-katholieken een inclusievere kerk met een grotere rol voor vrouwen

De paus vroeg rooms-katholieken wereldwijd om hun mening. Het resultaat: zij willen een inclusievere en luisterende kerk en meer vrouwen op alle niveaus. Alleen over vrouwelijke priesters zijn de meningen verdeeld.

Afbeelding

Volksraadpleging Franciscus laat onmondige katholieken ‘terugkeren uit collectieve ballingschap’

Paus Franciscus wilde dat alle gelovigen konden meepraten over hun rol in de kerk. De resultaten laten een helder beeld zien: katholieken vinden overal dat zij te weinig inspraak hebben en geestelijken te veel macht.