Ad Liminabezoek van Nederlandse bisschoppen aan Rome opnieuw uitgesteld

Nieuws
Het bezoek van de Nederlandse bisschoppen aan paus Franciscus en de romeinse curie later deze maand is uitgesteld ‘in verband met de coronasituatie in Nederland’. De bisschoppen hadden het Vaticaan daartoe verzocht.
Hendro Munsterman
woensdag 5 januari 2022 om 10:54 aangepast 15:33
De Nederlandse bisschoppen tijdens hun vorige Ad Liminabezoek in december 2014. Zij waren toen de eerste groep niet-Italiaanse bisschoppen die bij de nieuwe paus Franciscus op bezoek mochten.
De Nederlandse bisschoppen tijdens hun vorige Ad Liminabezoek in december 2014. Zij waren toen de eerste groep niet-Italiaanse bisschoppen die bij de nieuwe paus Franciscus op bezoek mochten. beeld anp / Ramon Mangold

Utrecht

De bisschoppen zouden van 31 januari tot 5 februari in Rome zijn voor hun zogenaamde Ad Liminabezoek. Tijdens dat vijfjaarlijkse bezoek - maar onder meer door corona is dit inmiddels uitgelopen tot acht jaar - leggen de bisschoppen verantwoordelijkheid af van hun beleid en spreken zij met de paus en verschillende Vaticaanse departementen over de situatie in hun bisdommen.

De bisschoppen vinden het volgens een verklaring van de bisschoppenconferentie ‘niet verantwoord om als groep naar Rome te reizen en daar in korte tijd meerdere bijeenkomsten te hebben’. Door ‘de coronamaatregelen en de onzekerheid over de ontwikkeling van de omikron virusvariant’ hebben zij het Vaticaan om uitstel gevraagd. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Niemand te dichtbij toelaten en toch benaderbaar zijn': jonge priester uit Delft legt ambt neer

De jonge priester Eli Stok heeft besloten zijn taken wegens 'verwachtingen rond leiderschap en celibaat' neer te leggen. Het is de derde vertrekkende priester van het bisdom Rotterdam in tweeënhalf jaar tijd.

Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?

Afbeelding

Alpha wordt overspoeld door aanvragen van katholieke parochies: 'Dit is waar we altijd om hebben gebeden'

Waar normaal zo'n 25 Alphacursussen per jaar door katholieken worden aangevraagd, waren dit er afgelopen jaar meer dan honderd. Veel parochies maken werk van het programma 'Missionaire Parochie'.

Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.

Afbeelding

Nicaraguaans regime sluit net rond kritische Katholieke Kerk. Rond Pasen ook geen processies

Het regime van president Ortega sloot katholieke universiteiten, zette religieuzen het land uit en veroordeelde een bisschop tot 26 jaar gevangenisstraf. Nu zijn ook de betrekkingen met het Vaticaan verbroken.