Ad Liminabezoek van Nederlandse bisschoppen aan Rome opnieuw uitgesteld

Nieuws
Het bezoek van de Nederlandse bisschoppen aan paus Franciscus en de romeinse curie later deze maand is uitgesteld ‘in verband met de coronasituatie in Nederland’. De bisschoppen hadden het Vaticaan daartoe verzocht.
Hendro Munsterman
woensdag 5 januari 2022 om 10:54 aangepast 15:33
De Nederlandse bisschoppen tijdens hun vorige Ad Liminabezoek in december 2014. Zij waren toen de eerste groep niet-Italiaanse bisschoppen die bij de nieuwe paus Franciscus op bezoek mochten.
De Nederlandse bisschoppen tijdens hun vorige Ad Liminabezoek in december 2014. Zij waren toen de eerste groep niet-Italiaanse bisschoppen die bij de nieuwe paus Franciscus op bezoek mochten. beeld anp / Ramon Mangold

Utrecht

De bisschoppen zouden van 31 januari tot 5 februari in Rome zijn voor hun zogenaamde Ad Liminabezoek. Tijdens dat vijfjaarlijkse bezoek - maar onder meer door corona is dit inmiddels uitgelopen tot acht jaar - leggen de bisschoppen verantwoordelijkheid af van hun beleid en spreken zij met de paus en verschillende Vaticaanse departementen over de situatie in hun bisdommen.

De bisschoppen vinden het volgens een verklaring van de bisschoppenconferentie ‘niet verantwoord om als groep naar Rome te reizen en daar in korte tijd meerdere bijeenkomsten te hebben’. Door ‘de coronamaatregelen en de onzekerheid over de ontwikkeling van de omikron virusvariant’ hebben zij het Vaticaan om uitstel gevraagd. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze priester, gebedsgenezer en duiveluitdrijver is nu gouverneur in Nigeria. Maar geschorst als priester

De Nigeriaanse priester Hyacinth Lormen Alia heeft zijn populariteit onder meer te danken aan zijn gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. Hij is sinds maandag 29 mei gouverneur van de deelstaat Benue.

Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Nicht van Benedictus XVI weigert erfenis omdat zij dan wellicht misbruikslachtoffer geld moet betalen

Een nicht van Benedictus XVI, die tot eigen verrassing voor een deel van zijn erfenis in aanmerking komt, wil het niet hebben. Zij zou een proces wegens toedekken van seksueel misbruik door de overleden paus mee-erven.

Afbeelding

Waarom de paus anders naar Rusland kijkt dan de rest van het Westen

De Braziliaanse president Lula en de Argentijnse paus Franciscus spraken woensdag over het Oekraïne-conflict. Hun visie op Poetin is relatief mild. Dat is te begrijpen vanuit hun Latijns-Amerikaanse context.

Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.