Bekend Pools misbruikslachtoffer verzon misbruik door priester

Nieuws
Marek Lisinski is in Polen bekend als slachtoffer van seksueel misbruik door een priester en oprichter van een nationale slachtofferorganisatie. Maar hij blijkt zijn misbruik te hebben verzonnen.
Hendro Munsterman
maandag 20 december 2021 om 17:01
Het zelfverklaarde 'misbruikslachtoffer' Marek Lisinski uit Polen tijdens zijn bezoek aan het Vaticaan in 2019.
Het zelfverklaarde 'misbruikslachtoffer' Marek Lisinski uit Polen tijdens zijn bezoek aan het Vaticaan in 2019. beeld afp / Alberto PIZZOLI

Warschau

Lisinski beweerde als 13-jarige misdienaar door zijn plaatselijke pastoor te zijn misbruikt. Maar de Poolse rechter oordeelde in hoger beroep dat zijn beweringen volstrekt onbetrouwbaar waren.

De bewuste pastoor werd door een kerkelijke rechtbank veroordeeld en in 2019 ook door een civiele rechter. Maar vlak daarna publiceerde de krant Gazeta Wyborcza een onderzoek waaruit bleek hoe Lisinski de kerk en medeslachtoffers chanteerde. Een hogere rechtbank heeft nu de veroordeling van de pastoor ongegrond verklaard wegens ‘verreikende verschillen’ in de verschillende versies van Lisinski over het misbruik. Daar kwam bij dat de pastoor wist te bewijzen dat Lisinski nooit misdienaar in de parochie was geweest.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Koloniale doctrine 'was nooit onderdeel van de katholieke leer', zegt het Vaticaan

Sinds meerdere jaren vragen inheemse volkeren het Vaticaan om de zogenaamde ‘doctrine van de ontdekking’, die in pauselijke decreten uit de 15e eeuw te vinden is, in te trekken. Het Vaticaan deed dat niet. En toch wel.

Afbeelding

Een loopje met de waarheid. Vaticaanse communicatie rond ziekenhuisopname paus leidt tot speculaties

Paus Franciscus is woensdag met een luchtweginfectie opgenomen in het ziekenhuis. In het Vaticaan is nu de vraag of de paus kan voorgaan in alle liturgieën rond Pasen. Maar vervangers zijn al geregeld. Op een na.

Afbeelding

Rechter: dwangarbeid bij katholieke congregatie van de Goede Herder 'verjaard'

Negentien vrouwen sleepten de Goede Herder voor de rechter wegens uitbuiting en dwangarbeid tussen 1951 en 1979. De rechtbank in Haarlem deed geen inhoudelijke uitspraak, want meent dat de collectieve zaak is verjaard.

Afbeelding

Paus breidt regels uit om misbruik te voorkomen

Paus Franciscus heeft de regels aangescherpt die seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk moeten voorkomen.

Afbeelding

'Niemand te dichtbij toelaten en toch benaderbaar zijn': jonge priester uit Delft legt ambt neer

De jonge priester Eli Stok heeft besloten zijn taken wegens 'verwachtingen rond leiderschap en celibaat' neer te leggen. Het is de derde vertrekkende priester van het bisdom Rotterdam in tweeënhalf jaar tijd.

Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?