Amerikaanse bisschoppen zien af van uitsluiting president Biden van communie

Achtergrond
De weigering van de katholieke, wekelijks kerkgaande, president Biden de bestaande abortuswetgeving in te perken was voor een aanzienlijk aantal rooms-katholieke bisschoppen een reden hem de communie te willen weigeren. Onder druk van Rome publiceerden zij echter slechts een sterk afgezwakt document waar de link tussen abortuspolitiek en het ontvangen van de communie afwezig is.
Hendro Munsterman
donderdag 18 november 2021 om 21:39
De Amerikaanse president Joe Biden bezoekt wekelijks met zijn echtgenote Jill de rooms-katholieke eucharistie.
De Amerikaanse president Joe Biden bezoekt wekelijks met zijn echtgenote Jill de rooms-katholieke eucharistie. beeld afp / Olivier Douliery

Baltimore

Meer dan een jaar rollebolden de rooms-katholieke bisschoppen van de Verenigde Staten over straat over de vraag of ze een document zouden publiceren over de toelatingseisen tot de eucharistie. 

Afgelopen voorjaar nam een grote meerderheid van de bisschoppen het plan om zo’n document op te stellen aan, met president Joe Biden en andere democratische politici, onder wie Nancy Pelosi, overduidelijk in hun achterhoofd.

Uiteindelijk werd dinsdag een soort catechetische tekst over de eucharistie aangenomen. ‘Een mooie samenvatting van de katholieke leer over de eucharistie’, volgens sommigen. ‘Volstrekt overbodig en niemand gaat het lezen’, vinden critici.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het ongeschonden dode lichaam van zuster Wilhelmina trekt duizenden pelgrims naar plattelandsklooster

Een Amerikaans dorp van vijftienhonderd inwoners moet ineens vele duizenden bezoekers verwelkomen. Deze pelgrims willen het opgegraven en ongeschonden lichaam zuster Wilhelmina zien, vereren en aanraken. Een wonder?

Afbeelding

Nobelprijswinnaars in Vaticaan voor feest van broederschap. Vaticaan zoekt miljard handtekeningen voor vrede

Het Vaticaan organiseert zaterdag een groot festival in Rome en gelijktijdig in acht steden over de hele wereld. Dertig Nobelprijswinnaars en meerdere voormalige regeringsleiders zijn ervoor naar Rome gekomen.

Afbeelding

Bijna duizend Nederlandse katholieke jongeren naar Wereldjongerendagen in Lissabon

Een kleine duizend Nederlandse jongeren zullen deze zomer deelnemen aan de Wereldjongerendagen in Lissabon (Portugal). Ook paus Franciscus wordt verwacht bij het grootste jongerenevenement ter wereld.

Afbeelding

Zo pioniert katholiek Nederland: 'Wij bieden meer ruimte voor genade'

Wie in Rooms-Katholiek Nederland een goed idee heeft voor meer vitaliteit in de kerk, kan bij Space for Grace terecht. Het programma biedt een goed gevulde pot geld én begeleiding. Wat is dit voor een club?

Afbeelding

Paus ondergaat open buikoperatie in Romeins ziekenhuis. 'Hij is goed te pas en maakt al weer grappen'

Paus Franciscus heeft woensdagmiddag een open buikoperatie moeten ondergaan. Het Vaticaan heeft alle pauselijke audiënties en afspraken tot 18 juni geannuleerd.

Afbeelding

Paus waarschuwt tegen onechte Mariaverschijningen. Vaticaan wil gelovigen 'beschermen tegen bedrog'

Paus Franciscus reageerde op de Italiaanse televisie op duizenden gelovigen die maandelijks knielden voor een Mariabeeld dat tranen van bloed huilt. Varkensbloed, volgens een privé-detective.