Toenadering Rooms-Katholieke en afgescheiden ‘oud-katholieke’ kerk op Filipijnen

Nieuws
Bisschoppen van de Rooms-Katholieke Kerk en de in 1902 afgescheiden Onafhankelijke Filipijnse Kerk (IFI) hebben een oecumenische overeenkomst getekend. Daarmee wordt op de Filipijnen een historische stap gezet naar verzoening en oecumenische samenwerking, inclusief de wederzijdse erkenning van de doop.
Hendro Munsterman
dinsdag 10 augustus 2021 om 19:41 aangepast 21:33
Een eucharistieviering in een rooms-katholieke kerk in de Filipijnse hoofdstad Manilla.
Een eucharistieviering in een rooms-katholieke kerk in de Filipijnse hoofdstad Manilla. beeld afp / Ted Aljibe

Manilla

De aanleiding tot de toenadering is de 500e verjaardag van de aankomst van de eerste katholieke missionarissen op de archipel. In de in Manilla ondertekende gemeenschappelijke verklaring schrijven de bisschoppen dat de oprichting van de IFI ‘niet tegen de katholieke kerk gericht was, maar tegen de doorgaande dominantie van Spaanse bisschoppen en priesters in bisdommen en parochies’. Het was daarmee ‘als religieuze revolutie deel van een nationalistische revolutie’.

Zij schrijven verder te ‘vragen en te bidden om wederzijdse vergeving voor de in het verleden toegebrachte schade’. Zij willen vanaf nu strijden ‘voor de genezing en uitzuivering van de herinnering onder de kerkleden’. De bisschoppen van..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Smeken om vrede en goede wil. Paus met anglicaanse en gereformeerde kerkleider naar Zuid-Soedan

Het is het jongste land ter wereld. En ook een van de allerarmste. En vol met politieke en etnische spanningen die een half miljoen mensenlevens eisten. Paus Franciscus gaat er samen met twee andere kerkleiders naar toe.

Afbeelding

Meer dan een miljoen Congolezen bijeen met paus Franciscus. 'Leg de wapens neer!'

In een van de armste landen ter wereld bekritiseert Franciscus niet alleen het 'economisch kolonialisme' van buitenlandse mogendheden, maar ook interne oorzaken als corruptie en etnische conflicten.

Afbeelding

Kan paus Franciscus' boodschap van vrede verzoening brengen in conflict Oost-Congo?

Oost-Congo wordt verscheurd door conflicten over grondstoffen. Er zijn 1,9 miljoen Congolezen ontheemd en men vreest voor een oorlog. 'Ik ben blij met de vredesboodschap van de paus, maar de echte vrede ligt in onszelf.'

Afbeelding

Altaar voor paus kost 5,3 miljoen euro. Portugese regering kort haar bijdrage aan Wereldjongerendagen

De regering van Portugal heeft besloten haar bijdrage aan de rooms-katholieke Wereldjongerendagen met 6,5 miljoen euro te verminderen. Het besluit komt nadat opschudding ontstond over het te bouwen pauselijk altaarpodium voor een bedrag van 5,3 miljoen euro.

Afbeelding

Oud-katholieke bisschop van Haarlem vertelde in Rome hoe een katholieke kerk toch synodaal kan zijn

De Rooms-Katholieke Kerk wil naar andere kerken luisteren hoe zij leken betrekken in het functioneren van de kerk. De oud-katholieke bisschop Dick Schoon was ‘diep onder de indruk van de openheid.’

Afbeelding

Op vooravond van pausbezoek: onbegrip in Zuid-Sudan over homo-uitspraken Franciscus

De oproep van paus Franciscus om homoseksualiteit overal uit de illegaliteit te halen is in Zuid-Sudan niet in goede aarde gevallen. De paus zelf heeft zijn uitspraken over zondigheid van homoseks verduidelijkt.