Sterrenkundige Ewine van Dishoeck wordt raadgever Vaticaan

Nieuws
Paus Franciscus heeft de Nederlandse sterrenkundige Ewine Fleur van Dishoeck benoemd tot lid van de Pauselijke Academie van Wetenschappen.
Marina de Haan
donderdag 5 augustus 2021 om 19:42
Sterrenkundige Ewine Fleur van Dishoeck is benoemd tot lid van de Pauselijke Academie van Wetenschappen.
Sterrenkundige Ewine Fleur van Dishoeck is benoemd tot lid van de Pauselijke Academie van Wetenschappen. beeld Vaticaan

Het Vaticaan maakte haar benoeming bekend. Van Dishoeck (66) is momenteel hoogleraar moleculaire astrofysica aan de Universiteit Leiden. Ze studeerde scheikunde aan diezelfde universiteit, waar ze ook promoveerde. Eerder gaf ze les op de prestigieuze universiteiten Harvard en Princeton. In 1995 werd ze hoogleraar astronomie in Leiden. Sinds 2018 is ze erelid van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging.

De Pauselijke Academie van Wetenschappen is opgericht in 1603 en wil de beste en belangrijkste wetenschappers samenbrengen. De Academie beoogt de studie van wiskunde, natuurkunde en natuurwetenschappen te bevorderen. De paus kiest de leden zelf, ongeacht nationaliteit en religieuze overtuiging. Eerder was de Britse natuurk..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Op vooravond van pausbezoek: onbegrip in Zuid-Sudan over homo-uitspraken Franciscus

De oproep van paus Franciscus om homoseksualiteit overal uit de illegaliteit te halen is in Zuid-Sudan niet in goede aarde gevallen. De paus zelf heeft zijn uitspraken over zondigheid van homoseks verduidelijkt.

Afbeelding

Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat 'gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk' is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.

Afbeelding

Brandstichting in drie Parijse kerken in een week. Een verdachte opgepakt

De politie van Parijs heeft een man gearresteerd die wordt verdacht van brandstichting bij de ingang van een kerk afgelopen woensdag. In een week werd vier keer brand gesticht in katholieke kerken.

Afbeelding

Voormalig paus Benedictus XVI trad af vanwege slapeloosheid en na een bloedig incident

Vier maanden na zijn aantreden als paus, begon Benedictus XVI te lijden aan chronische slapeloosheid. Uiteindelijk leidde dat tot zijn aftreden, blijkt uit een brief aan zijn biograaf.

Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’

Afbeelding

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar.