De Norbertijnerabdij als vrijplaats voor nieuwe mogelijkheden: ‘Wij zijn plekken waar mensen inspiratie kunnen opdoen’

Interview
De internationale kloosterorde van de norbertijnen viert haar 900e verjaardag. Abt Denis Hendrickx van de Abdij van Berne ziet de abdij als vrijplaats en als plek voor nieuwe mogelijkheden voor christelijk leven en presentie.
Hendro Munsterman
maandag 14 juni 2021 om 02:00 aangepast 07:57
Abt Denis Hendrickx: 'Norbertus verzette zich tegen wat we nu de verburgerlijking van de kerk zouden noemen.'
Abt Denis Hendrickx: 'Norbertus verzette zich tegen wat we nu de verburgerlijking van de kerk zouden noemen.' beeld Ramon Mangold

Heeswijk-Dinther

‘Eigenlijk is onze verjaardag pas op 24 december’, zegt Denis Hendrickx (72), sinds 2013 abt van de Abdij van Berne, eerlijk. ‘In de kerstnacht van 1121 legde Norbertus van Xanten met enkele van zijn volgelingen de eerste kloostergeloften af en dat mag gelden als het begin van de orde.’

Toch stuurde paus Franciscus de norbertijnen - officieel heten ze eigenlijk ‘premonstratenzers’ - op zaterdag 6 juni al een uitgebreide felicitatie. ‘Dat is namelijk de sterfdag en kerkelijke feestdag van Norbertus’, legt Hendrickx uit.

Eigenlijk hadden de feestelijkheden voor de gehele orde, die in meer dan dertig landen kloosters heeft en meer dan 1600 paters en broeders telt, een heel jaar moeten duren, van december 2020 tot januari 2022,..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kardinaal Hollerich tevreden over ontmoeting tussen Oost en West. 'Spanningen hadden veel groter gekund'

De synode over kerkvernieuwing in de Rooms-Katholieke Kerk levert spanningen op tussen Oost- en West-Europa. Maar kardinaal Hollerich is gerustgesteld en tevreden. 'De bisschoppen kunnen de zaken niet terugdraaien.'

Afbeelding

Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. 'Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep'

Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.

Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Paus Franciscus: 'zij die dood van Benedictus XVI willen uitbuiten hebben geen moraal'

Franciscus vindt dat sommige critici van zijn beleid het overlijden van Benedictus XVI proberen uit te buiten voor een kerkpolitieke agenda. En hij veroordeelde sterker dan voorheen de uitsluiting van homoseksuelen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’

Afbeelding

Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een 'mystieke abortus'.