Bij lekenbeweging Sant’Egidio krijgen de hongerigen eten en hebben ze een naam

Reportage
Zeger Polhuijs (34) woont sinds vijfenhalf jaar in Rome. Hij werd er op 8 mei als eerste Nederlander tot priester gewijd voor de in een volkswijk van Rome ontstane, internationale gemeenschap van Sant’Egidio. Het hart van deze oecumenisch geëngageerde, rooms-katholieke lekenbeweging is de dienst aan de armen, die zij haar vrienden noemt.
Hendro Munsterman
vrijdag 4 juni 2021 om 20:32 aangepast 09:26
Toen corona begon, had Sant’Egidio drie uitdeelpunten voor voedsel in Rome; dat zijn er nu 28.
Toen corona begon, had Sant’Egidio drie uitdeelpunten voor voedsel in Rome; dat zijn er nu 28. beeld Paolo Galosi

‘Kijk, daar zat ik op Witte Donderdag 2015’, wijst Zeger Polhuijs in de basiliek van San Bartolomeo all’Isola, prachtig gelegen op het eiland midden in de Tiber. Hij wijst naar een plek naast het verhoogde altaar. Daar zat hij toen, terwijl de priester hem en elf andere gelovigen – in het kader van de liturgie – de voeten waste.

‘Ik was hier voor het paasfeest op bezoek met de gemeenschap van Sant’Egidio Nederland. We zaten naast het altaar en ik kon precies tussen de pilaren door het missaal van Oscar Romero zien, de bisschop uit El Salvador die in 1980 vermoord werd vanwege zijn liefde voor de armen. Op dat moment werd mijn verlangen bevestigd om priester te worden in de gemeenschap van Sant’Egidio: vanwege de band tussen het altaar en ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Koloniale doctrine 'was nooit onderdeel van de katholieke leer', zegt het Vaticaan

Sinds meerdere jaren vragen inheemse volkeren het Vaticaan om de zogenaamde ‘doctrine van de ontdekking’, die in pauselijke decreten uit de 15e eeuw te vinden is, in te trekken. Het Vaticaan deed dat niet. En toch wel.

Afbeelding

Een loopje met de waarheid. Vaticaanse communicatie rond ziekenhuisopname paus leidt tot speculaties

Paus Franciscus is woensdag met een luchtweginfectie opgenomen in het ziekenhuis. In het Vaticaan is nu de vraag of de paus kan voorgaan in alle liturgieën rond Pasen. Maar vervangers zijn al geregeld. Op een na.

Afbeelding

Rechter: dwangarbeid bij katholieke congregatie van de Goede Herder 'verjaard'

Negentien vrouwen sleepten de Goede Herder voor de rechter wegens uitbuiting en dwangarbeid tussen 1951 en 1979. De rechtbank in Haarlem deed geen inhoudelijke uitspraak, want meent dat de collectieve zaak is verjaard.

Afbeelding

Paus breidt regels uit om misbruik te voorkomen

Paus Franciscus heeft de regels aangescherpt die seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk moeten voorkomen.

Afbeelding

'Niemand te dichtbij toelaten en toch benaderbaar zijn': jonge priester uit Delft legt ambt neer

De jonge priester Eli Stok heeft besloten zijn taken wegens 'verwachtingen rond leiderschap en celibaat' neer te leggen. Het is de derde vertrekkende priester van het bisdom Rotterdam in tweeënhalf jaar tijd.

Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?