David Neuhaus, joodse jezuïet in Jeruzalem: ‘We leven hier in een etterende wond’

Interview
David Neuhaus werd in 1962 geboren in een joods gezin in Johannesburg. Zijn grootouders vluchtten in 1938 uit nazi-Duitsland naar Zuid-Afrika. Tijdens een bezoek aan Israël op 15-jarige leeftijd raakte hij verliefd op Jeruzalem. En op Jezus. Vandaag leeft hij als Israëliër, rooms-katholiek priester en jezuïet in de heilige stad van joden, christenen en moslims. Hij spreekt over de politieke en religieuze situatie als een ‘etterende wond’ die door de internationale gemeenschap is gecreëerd en die mede door ‘ideologisch bijbellezen’ in stand wordt gehouden.
Hendro Munsterman
zaterdag 29 mei 2021 om 17:33
De joodse jezuïet David Neuhaus in de bibliotheek van het Pauselijk Bijbelinstituut in Jeruzalem waarvan hij momenteel interim-directeur is.
De joodse jezuïet David Neuhaus in de bibliotheek van het Pauselijk Bijbelinstituut in Jeruzalem waarvan hij momenteel interim-directeur is. beeld nd

Jeruzalem

‘Ik was als 15-jarige helemaal niet gelovig’, vertelt Neuhaus in het Pauselijk Bijbel Instituut waar de jezuïetengemeenschap waar hij het hoofd van is gevestigd is. ‘Maar ik werd bij mijn aankomst hier verliefd op Jeruzalem als heilige stad. Mijn geloof in God is in Jeruzalem geboren. En op 15-jarige leeftijd heb ik ook gelijk Jezus leren kennen, dankzij mijn contacten met een Russisch-Orthodox vrouwenklooster hier.’ 

Toen hij als 15-jarige tegen zijn ouders vertelde over zijn geloof in Jezus waren ze daar verre van blij mee. ‘Ik beloofde hen tien jaar te wachten met de stap.’ Daarom werd hij op 26-jarige leeftijd gedoopt terwijl hij aan de Hebreeuwse Universiteit bezig was met een promotie in de politieke wetenschappen..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’

Afbeelding

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar.

Afbeelding

Zijn de Duitse hervormingsplannen katholiek? 'Nietes' zegt het Vaticaan. 'Welles', zeggen de Duitse bisschoppen

Duitse bisschoppen willen met gewone gelovigen overleggen als ze voor grote beslissingen staan. Het Vaticaan ziet dit als een bedreiging voor het bisschopsambt. Wie trekt er aan het langste eind?

Afbeelding

Duitse dakloze begraven op Vaticaans exclusief kerkhofje voor Duits- en Nederlandstaligen

Hij was een van de achtduizend daklozen in Rome en stierf door de kou op het Sint-Pietersplein. Burkhard Scheffler zal als derde dakloze worden begraven op het piepkleine exclusieve kerkhofje binnen de Vaticaanse muren.

Afbeelding

Kerkleiders reageren verheugd op uitnodiging paus voor Taizégebed in Rome. 'Historische gebeurtenis'

Leiders van verschillende kerken reageren verheugd op de kerkvernieuwingsplannen van de paus en prijzen de uitnodiging om vlak voor de bisschoppensynode in Rome met jongeren uit alle christelijke kerken te bidden.

Afbeelding

De prior van Taizé over zijn initiatief: 'De kerk staat op een keerpunt. Dat gaat niet zonder gebed'

De Rooms-Katholieke Kerk denkt drie jaar lang na over kerkvernieuwing. Op initiatief van de gemeenschap van Taizé heeft de paus jongeren uit alle christelijke kerken uitgenodigd voor een oecumenische samenkomst in Rome.