Kardinaal Pell ook door Vaticaan vrijgesproken van seksueel misbruik

Nieuws
De Australische kardinaal Pell, die op 7 april 2020 door de Australische Hoge Raad werd vrijgesproken van de beschuldiging van seksueel misbruik van twee 13-jarige jongens, is ook door het Vaticaan vrijgesproken in de kerkrechtelijke procedure die tegen hem was gestart.
Hendro Munsterman
vrijdag 21 mei 2021 om 09:43 aangepast 12:04
Kardinaal Pell tijdens het interview met het Nederlands Dagblad in zijn appartement in Rome.
Kardinaal Pell tijdens het interview met het Nederlands Dagblad in zijn appartement in Rome. beeld Paolo Galosi

Rome

Dat zegt kardinaal Pell tijdens een exclusief, in Rome gehouden interview met het Nederlands Dagblad, in samenwerking met de Deense partnerkrant Kristeligt Dagblad.

Naar Pell was door de Congregatie voor de Geloofsleer, het Vaticaanse departement dat misbruikzaken behandelt, een kerkrechtelijk onderzoek gestart. Op de vraag hoe het daarmee staat antwoordt Pell: ‘Ik ben vrijgesproken’. Dat zou hem door de Congregatie voor de Geloofsleer officieel zijn medegedeeld, hoewel daaraan geen ruchtbaarheid is gegeven.

Het Vaticaan heeft het Nederlands Dagblad op de vraag of Pell inderdaad is vrijgesproken laten weten dat ‘het op basis van de civiele vordering geopende dossier, gelet op de uitkomsten van het proces, inderdaad gesloten is’. 

In het in..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?

Afbeelding

Alpha wordt overspoeld door aanvragen van katholieke parochies: 'Dit is waar we altijd om hebben gebeden'

Waar normaal zo'n 25 Alphacursussen per jaar door katholieken worden aangevraagd, waren dit er afgelopen jaar meer dan honderd. Veel parochies maken werk van het programma 'Missionaire Parochie'.

Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.

Afbeelding

Nicaraguaans regime sluit net rond kritische Katholieke Kerk. Rond Pasen ook geen processies

Het regime van president Ortega sloot katholieke universiteiten, zette religieuzen het land uit en veroordeelde een bisschop tot 26 jaar gevangenisstraf. Nu zijn ook de betrekkingen met het Vaticaan verbroken.

Afbeelding

Aanslagen op orthodoxe kerk en katholieke school in Jeruzalem en Nazareth

In Jeruzalem vond zondag een aanslag plaats op de Grieks-orthodoxe Kerk van het Graf van de Maagd Maria, aan de voet van de Olijfberg. In Nazareth werden donderdag een katholieke school en een vrouwenklooster beschoten.