Voorzitter Europese bisschoppen wil extra inspanningen voor vluchtelingen

Nieuws
De voorzitter van de bisschoppenconferenties van de landen van de Europese Unie (COMECE), kardinaal Jean-Claude Höllerich, heeft de Europese Unie opgeroepen tot extra inspanningen in de vluchtelingencrisis. De huidige situatie noemt hij ‘een verraad aan Europese waarden’.
Hendro Munsterman
maandag 10 mei 2021 om 15:49
Kardinaal Höllerich vlak na zijn kardinaalscreatie door paus Franciscus in 2019.
Kardinaal Höllerich vlak na zijn kardinaalscreatie door paus Franciscus in 2019. beeld afp / Tiziana Fabi

Rome

Volgens Höllerich moeten zowel ‘de katholieke kerk als de andere kerken in Europa op deze vreselijke misstanden wijzen’. Hij wees op de vluchtelingenkampen in Griekenland en Bosnië, maar ook op de vele doden op de Middellandse Zee. ‘De Europese Unie laat mensen sterven. Europa doet momenteel slecht zijn best. Het is een schande.’

Vrede en veiligheid zullen pas tot stand komen wanneer alle mensen in alle landen een menswaardig leven hebben, zei de jezuïet en aartsbisschop van Luxemburg tegen Vatican News ter gelegenheid van de Dag van Europa op 9 mei.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kardinaal Hollerich tevreden over ontmoeting tussen Oost en West. 'Spanningen hadden veel groter gekund'

De synode over kerkvernieuwing in de Rooms-Katholieke Kerk levert spanningen op tussen Oost- en West-Europa. Maar kardinaal Hollerich is gerustgesteld en tevreden. 'De bisschoppen kunnen de zaken niet terugdraaien.'

Afbeelding

Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. 'Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep'

Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.

Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Paus Franciscus: 'zij die dood van Benedictus XVI willen uitbuiten hebben geen moraal'

Franciscus vindt dat sommige critici van zijn beleid het overlijden van Benedictus XVI proberen uit te buiten voor een kerkpolitieke agenda. En hij veroordeelde sterker dan voorheen de uitsluiting van homoseksuelen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’

Afbeelding

Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een 'mystieke abortus'.