Amerikaanse bisschoppen willen katholieke president Joe Biden uitsluiten van de communie

Achtergrond
Een groep Amerikaanse bisschoppen wil de katholieke Joe Biden uitsluiten van de communie wegens zijn abortusbeleid. Honderd dagen na diens aantreden zijn de Amerikaanse bisschoppen verdeeld, maar negatiever dan hun gelovigen.
Hendro Munsterman
donderdag 29 april 2021 om 21:08
De Amerikaanse president Joe Biden op 24 april 2021 na een bezoek aan de katholieke mis in Wilmington, Delaware.
De Amerikaanse president Joe Biden op 24 april 2021 na een bezoek aan de katholieke mis in Wilmington, Delaware. beeld afp/ jim Watson

New York

In juni zullen de rooms-katholieke bisschoppen van de Verenigde Staten een besluit nemen over de vraag of zij een publieke oproep zullen doen aan katholieke politici - lees: Joe Biden - om de communie niet te ontvangen zolang zij legale abortus steunen. 

Een voorstel daartoe komt van de leerstellige commissie van de bisschoppenconferentie. De aartsbisschop van Washington, waar Biden sinds zijn intrek in het Witte Huis afgelopen 20 januari wekelijks naar de mis gaat, kardinaal Wilton Gregory, heeft echter al laten weten dat Biden gewoon welkom blijft aan de tafel van de eucharistie. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kardinaal Hollerich tevreden over ontmoeting tussen Oost en West. 'Spanningen hadden veel groter gekund'

De synode over kerkvernieuwing in de Rooms-Katholieke Kerk levert spanningen op tussen Oost- en West-Europa. Maar kardinaal Hollerich is gerustgesteld en tevreden. 'De bisschoppen kunnen de zaken niet terugdraaien.'

Afbeelding

Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. 'Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep'

Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.

Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Paus Franciscus: 'zij die dood van Benedictus XVI willen uitbuiten hebben geen moraal'

Franciscus vindt dat sommige critici van zijn beleid het overlijden van Benedictus XVI proberen uit te buiten voor een kerkpolitieke agenda. En hij veroordeelde sterker dan voorheen de uitsluiting van homoseksuelen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’

Afbeelding

Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een 'mystieke abortus'.