‘Algerijnse geheime dienst zat achter moord op monniken van Thibirine’

Nieuws
De toedracht van de moord op zeven monniken van het cisterciënzerklooster in Thibirine (Algerije) is vijfentwintig jaar na dato nog steeds in nevelen gehuld. Hoewel de officiële lezing van de Algerijnse overheid naar de islamistische organisatie GIA als schuldige wijst, legt een oud-medewerker van de Algerijnse geheime dienst de schuld juist bij zijn oude werkgever.
Hendro Munsterman
maandag 12 april 2021 om 19:57 aangepast 20:27
De graven van de zeven monniken van Thibirine waarin zich alleen de hoofden van de in 1996 vermoorde monniken bevinden.
De graven van de zeven monniken van Thibirine waarin zich alleen de hoofden van de in 1996 vermoorde monniken bevinden. beeld afp / Ryad Kramdi

Parijs

De inmiddels in Groot-Brittanië verblijvende Karim Moulai werkte naar eigen zeggen tussen 1987 en 2001 voor de in 2015 opgedoekte Algerijnse geheime dienst DRS. 

De Franse krant Le Figaro citeerde afgelopen weekend uit een document van de Franse geheime dienst. Daaruit blijkt dat Moulai in 2012 een gedetailleerd verslag gaf over de toedracht van de verdwenen monniken die in de nacht van 26 op 27 maart 1996 uit hun klooster gehaald en waarvan alleen de hoofden zijn teruggevonden.

Terwijl Algerije was verscheurd door een burgeroorlog waren volgens Malai in het bergachtige gebied rond Thibirine niet alleen echte islamitisch-terroristische groepen actief, maar ook door de geheime dienst ingezette groepen die zich als islamitische terrori..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Op vooravond van pausbezoek: onbegrip in Zuid-Sudan over homo-uitspraken Franciscus

De oproep van paus Franciscus om homoseksualiteit overal uit de illegaliteit te halen is in Zuid-Sudan niet in goede aarde gevallen. De paus zelf heeft zijn uitspraken over zondigheid van homoseks verduidelijkt.

Afbeelding

Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat 'gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk' is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. 'Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.'

Afbeelding

Brandstichting in drie Parijse kerken in een week. Een verdachte opgepakt

De politie van Parijs heeft een man gearresteerd die wordt verdacht van brandstichting bij de ingang van een kerk afgelopen woensdag. In een week werd vier keer brand gesticht in katholieke kerken.

Afbeelding

Voormalig paus Benedictus XVI trad af vanwege slapeloosheid en na een bloedig incident

Vier maanden na zijn aantreden als paus, begon Benedictus XVI te lijden aan chronische slapeloosheid. Uiteindelijk leidde dat tot zijn aftreden, blijkt uit een brief aan zijn biograaf.

Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’