Küng en Ratzinger begrepen Jezus heel verschillend, maar ze vullen elkaar daarin aan

Analyse
Decennialang werden Joseph Ratzinger en Hans Küng als rooms-katholieke theologen tegenover elkaar gezet. In de media ging de aandacht vooral uit naar Küngs ideeën over binnenkerkelijke hervormingen en Ratzingers verzet daartegen. Maar de verschillen in hun ‘aanvliegroutes’ om zinnig over Jezus van Nazareth te kunnen praten, zijn veel wezenlijker.
Hendro Munsterman
vrijdag 9 april 2021 om 20:27
Hendro Munsterman
Hendro Munsterman beeld Dick Vos

Zij golden als de twee meest prominente katholieke uithangborden van de allesdominerende Duitse theologie van de twintigste eeuw: Hans Küng en Joseph Ratzinger. De eerste overleed afgelopen dinsdag op 93-jarige leeftijd, de tweede hoopt komende vrijdag 94 jaar te worden.

Beiden doceerden samen als jonge professoren aan de prestigieuze theologische faculteit van Tübingen (die Ratzinger overigens alweer snel inruilde voor het minder tumultueuze Regensburg). En beiden waren op jonge leeftijd al als peritus (theologisch expert) actief en invloedrijk tijdens het Tweede Vaticaans Concilie, dat tussen 1962 en 1965 de katholieke leer en kerkorganisatie grondig zou updaten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijna duizend Nederlandse katholieke jongeren naar Wereldjongerendagen in Lissabon

Een kleine duizend Nederlandse jongeren zullen deze zomer deelnemen aan de Wereldjongerendagen in Lissabon (Portugal). Ook paus Franciscus wordt verwacht bij het grootste jongerenevenement ter wereld.

Afbeelding

Zo pioniert katholiek Nederland: 'Wij bieden meer ruimte voor genade'

Wie in Rooms-Katholiek Nederland een goed idee heeft voor meer vitaliteit in de kerk, kan bij Space for Grace terecht. Het programma biedt een goed gevulde pot geld én begeleiding. Wat is dit voor een club?

Afbeelding

Paus ondergaat open buikoperatie in Romeins ziekenhuis. 'Hij is goed te pas en maakt al weer grappen'

Paus Franciscus heeft woensdagmiddag een open buikoperatie moeten ondergaan. Het Vaticaan heeft alle pauselijke audiënties en afspraken tot 18 juni geannuleerd.

Afbeelding

Paus waarschuwt tegen onechte Mariaverschijningen. Vaticaan wil gelovigen 'beschermen tegen bedrog'

Paus Franciscus reageerde op de Italiaanse televisie op duizenden gelovigen die maandelijks knielden voor een Mariabeeld dat tranen van bloed huilt. Varkensbloed, volgens een privé-detective.

Afbeelding

Vredesgezant van paus in Kyiv aangekomen. Maar over vrede wil eigenlijk niemand praten

Kardinaal Matteo Zuppi is in Kyiv om namens paus Franciscus te proberen 'spanningen te verminderen'. Maar de paus en Zelensky spreken niet over dezelfde vrede en Rusland zegt dat Oekraïne niet wil onderhandelen.

Afbeelding

Deze priester, gebedsgenezer en duiveluitdrijver is nu gouverneur in Nigeria. Maar geschorst als priester

De Nigeriaanse priester Hyacinth Lormen Alia heeft zijn populariteit onder meer te danken aan zijn gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. Hij is sinds maandag 29 mei gouverneur van de deelstaat Benue.