Küng en Ratzinger begrepen Jezus heel verschillend, maar ze vullen elkaar daarin aan

Analyse
Decennialang werden Joseph Ratzinger en Hans Küng als rooms-katholieke theologen tegenover elkaar gezet. In de media ging de aandacht vooral uit naar Küngs ideeën over binnenkerkelijke hervormingen en Ratzingers verzet daartegen. Maar de verschillen in hun ‘aanvliegroutes’ om zinnig over Jezus van Nazareth te kunnen praten, zijn veel wezenlijker.
Hendro Munsterman
vrijdag 9 april 2021 om 20:27
Hendro Munsterman
Hendro Munsterman beeld Dick Vos

Zij golden als de twee meest prominente katholieke uithangborden van de allesdominerende Duitse theologie van de twintigste eeuw: Hans Küng en Joseph Ratzinger. De eerste overleed afgelopen dinsdag op 93-jarige leeftijd, de tweede hoopt komende vrijdag 94 jaar te worden.

Beiden doceerden samen als jonge professoren aan de prestigieuze theologische faculteit van Tübingen (die Ratzinger overigens alweer snel inruilde voor het minder tumultueuze Regensburg). En beiden waren op jonge leeftijd al als peritus (theologisch expert) actief en invloedrijk tijdens het Tweede Vaticaans Concilie, dat tussen 1962 en 1965 de katholieke leer en kerkorganisatie grondig zou updaten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus breidt regels uit om misbruik te voorkomen

Paus Franciscus heeft de regels aangescherpt die seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk moeten voorkomen.

Afbeelding

'Niemand te dichtbij toelaten en toch benaderbaar zijn': jonge priester uit Delft legt ambt neer

De jonge priester Eli Stok heeft besloten zijn taken wegens 'verwachtingen rond leiderschap en celibaat' neer te leggen. Het is de derde vertrekkende priester van het bisdom Rotterdam in tweeënhalf jaar tijd.

Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?

Afbeelding

Alpha wordt overspoeld door aanvragen van katholieke parochies: 'Dit is waar we altijd om hebben gebeden'

Waar normaal zo'n 25 Alphacursussen per jaar door katholieken worden aangevraagd, waren dit er afgelopen jaar meer dan honderd. Veel parochies maken werk van het programma 'Missionaire Parochie'.

Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.