Sigrid Kaag draagt medaillon met apostel Judas Taddeüs en bidt voor debatten

Nieuws
Sigrid Kaag droeg op de verkiezingsavond een medaillon met de afbeelding van de apostel Judas Taddeüs om haar nek. Voorafgaand aan debatten zegt zij te bidden voor rust en wijsheid.
Hendro Munsterman
donderdag 18 maart 2021 om 19:43 aangepast 20:30
D66-lijsttrekker Sigrid Kaag reageert in het verenigingshuis van het Landelijk Bureau op de uitslagen voor de Tweede Kamerverkiezingen.
D66-lijsttrekker Sigrid Kaag reageert in het verenigingshuis van het Landelijk Bureau op de uitslagen voor de Tweede Kamerverkiezingen. beeld anp / Koen van Weel

Den Haag

‘De medaillon is mij gegeven door een lieve vriendin naar aanleiding van het officiële werkbezoek aan het Vaticaan’, antwoordt Sigrid Kaag als zij gevraagd wordt naar de religieuze medaille die de afgelopen dagen in verschillende interviews en televisie-optredens te zien was.

Judas Taddeüs is een leerling van Jezus waarover vrijwel niets historisch bekend is. In de Sint-Pieter in Rome worden de vermeende overblijfselen van Judas Taddeüs bewaard. Kaag bracht op 6 en 7 juli 2020 een werkbezoek aan Rome en het Vaticaan. 

‘Het is een heilige tot wie je je kunt wenden, zoals bij alle heiligen’, zegt de rooms-katholieke Kaag die haar persoonlijke geloof nooit onder stoelen of banken heeft geschoven. In de katholieke en orthodoxe traditie..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Smeken om vrede en goede wil. Paus met anglicaanse en gereformeerde kerkleider naar Zuid-Soedan

Het is het jongste land ter wereld. En ook een van de allerarmste. En vol met politieke en etnische spanningen die een half miljoen mensenlevens eisten. Paus Franciscus gaat er samen met twee andere kerkleiders naar toe.

Afbeelding

Meer dan een miljoen Congolezen bijeen met paus Franciscus. 'Leg de wapens neer!'

In een van de armste landen ter wereld bekritiseert Franciscus niet alleen het 'economisch kolonialisme' van buitenlandse mogendheden, maar ook interne oorzaken als corruptie en etnische conflicten.

Afbeelding

Kan paus Franciscus' boodschap van vrede verzoening brengen in conflict Oost-Congo?

Oost-Congo wordt verscheurd door conflicten over grondstoffen. Er zijn 1,9 miljoen Congolezen ontheemd en men vreest voor een oorlog. 'Ik ben blij met de vredesboodschap van de paus, maar de echte vrede ligt in onszelf.'

Afbeelding

Altaar voor paus kost 5,3 miljoen euro. Portugese regering kort haar bijdrage aan Wereldjongerendagen

De regering van Portugal heeft besloten haar bijdrage aan de rooms-katholieke Wereldjongerendagen met 6,5 miljoen euro te verminderen. Het besluit komt nadat opschudding ontstond over het te bouwen pauselijk altaarpodium voor een bedrag van 5,3 miljoen euro.

Afbeelding

Oud-katholieke bisschop van Haarlem vertelde in Rome hoe een katholieke kerk toch synodaal kan zijn

De Rooms-Katholieke Kerk wil naar andere kerken luisteren hoe zij leken betrekken in het functioneren van de kerk. De oud-katholieke bisschop Dick Schoon was ‘diep onder de indruk van de openheid.’

Afbeelding

Op vooravond van pausbezoek: onbegrip in Zuid-Sudan over homo-uitspraken Franciscus

De oproep van paus Franciscus om homoseksualiteit overal uit de illegaliteit te halen is in Zuid-Sudan niet in goede aarde gevallen. De paus zelf heeft zijn uitspraken over zondigheid van homoseks verduidelijkt.