Stel je voor, straks maakt een vrouw deel uit van het rooms-katholieke leergezag

Analyse
Voor het eerst in de geschiedenis krijgt een vrouw stemrecht tijdens een bisschoppensynode van de Rooms-Katholieke Kerk. Zolang dat maar een adviserende stem blijft, vinden ook behoudende katholieken dat waarschijnlijk geen probleem. Maar zo simpel is het niet.
Hendro Munsterman
zaterdag 13 februari 2021 om 03:01
Hendro Munsterman
Hendro Munsterman beeld Dick Vos
Synode 2023

Zoals we dat inmiddels van hem gewend zijn, heeft paus Franciscus niet met tromgeroffel een revolutionaire nieuwe wet afgekondigd, maar hervormt hij via een omweggetje. Dat is een heel katholieke strategie: je schept een precedent en daarna volgt de theologie vanzelf, omdat deze zich dan kan beroepen op ‘een traditie’.

Het stemrecht op bisschoppensynodes is nog steeds niet officieel opengesteld voor leken (m/v), maar er is vorige week een uitzondering geschapen. Het omweggetje loopt als volgt. De bisschoppensynode is in 1965 door paus Paulus VI opgericht als adviesorgaan en komt ten minste eens in de drie jaar bijeen. De statuten schrijven voor dat alle stemgerechtigde deelnemers tot de gewijde geestelijkheid moeten behoren. Maar de regel..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De prior van Taizé over zijn initiatief: 'De kerk staat op een keerpunt. Dat gaat niet zonder gebed'

De Rooms-Katholieke Kerk denkt drie jaar lang na over kerkvernieuwing. Op initiatief van de gemeenschap van Taizé heeft de paus jongeren uit alle christelijke kerken uitgenodigd voor een oecumenische samenkomst in Rome.

Afbeelding

Kardinaal Zen vreest dat paus Franciscus 'de fout van de Nederlandse kerk van 50 jaar geleden herhaalt'

De Chinese kardinaal Joseph Zen (91) is kritisch op de door paus Franciscus gelanceerde synode waarin gelovigen wereldwijd actief meepraten over hun eigen rol binnen de Rooms-Katholieke Kerk. ‘We maken ons grote zorgen.’

Afbeelding

Naar 'een nieuwe lente voor de kerk' met onkatholiek hoge snelheden

Wordt 2023 het jaar waarin de katholieke gelovigen hun kerk terugkrijgen? Laetitia van der Lans nam vorig jaar het initiatief katholieke vrouwen te laten meevragen. Haar succesvolle initiatief krijgt nu doorgang.

Afbeelding

Dit is de vrouw die met de bisschoppen mee mag stemmen. ‘Ik had nooit gedacht dat ik hier in het Vaticaan zou komen te werken’

Nathalie Becquart schrijft kerkgeschiedenis. Ze is geen bisschop en toch is ze als eerste en tot nu toe enige leek - nota bene als vrouw - door paus Franciscus in 2021 benoemd als ondersecretaris en daarmee lid van de bisschoppensynode. Met stemrecht.

Afbeelding

Wereldwijd willen rooms-katholieken een inclusievere kerk met een grotere rol voor vrouwen

De paus vroeg rooms-katholieken wereldwijd om hun mening. Het resultaat: zij willen een inclusievere en luisterende kerk en meer vrouwen op alle niveaus. Alleen over vrouwelijke priesters zijn de meningen verdeeld.

Afbeelding

Volksraadpleging Franciscus laat onmondige katholieken ‘terugkeren uit collectieve ballingschap’

Paus Franciscus wilde dat alle gelovigen konden meepraten over hun rol in de kerk. De resultaten laten een helder beeld zien: katholieken vinden overal dat zij te weinig inspraak hebben en geestelijken te veel macht.