Paus geeft voor het eerst vrouw stemrecht tijdens bisschoppensynodes

Nieuws
Paus Franciscus heeft de Franse theologe Nathalie Becquart (52) benoemd tot ondersecretaris van de Bisschoppensynode. Daarmee wordt zij de eerste vrouw ooit die stemrecht krijgt tijdens een bisschoppensynode.
Hendro Munsterman
zaterdag 6 februari 2021 om 19:10
Nathalie Becquart
Nathalie Becquart beeld nd
Synode 2023

Vaticaanstad

Tijdens de afgelopen bisschoppensynodes werd al vaker gepleit voor stemrecht voor deelnemende vrouwelijke experts. Paus Franciscus had mannelijke religieuzen die geen priester zijn al wel stemrecht gegeven, maar vrouwelijke religieuzen niet. Met het stemrecht van Nathalie Becquart ‘is er nu een deur geopend’, zegt de secretaris-generaal van de bisschoppensynode, de Maltese kardinaal Mario Grech.

Becquart is lid van de congregatie van de Xavières - door de ignatiaanse spiritualiteit geïnspireerde vrouwelijke religieuzen - en werkte in het verleden als verantwoordelijke voor het kerkelijke jongeren- en roepingenpastoraat van de Franse bisschoppenconferentie. Sinds 2019 was zij al raadgever van de romeinse Bisschoppensynode. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Hoewel de uitkomsten van de wereldwijde Synode nog volledig open liggen, voltrekt zich dankzij het 'learning by doing' voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.

Afbeelding

Europese katholieken vragen in Praag om 'concrete en moedige besluiten' over plaats van vrouwen in de kerk

Ondanks alle spanningen tussen behoudende en vernieuwingsgezinde katholieken vragen Europese gedelegeerden hun Kerk om inspraak van leken in de kerk en met name de deelname van vrouwen in processen van besluitvorming.

Afbeelding

Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. 'Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep'

Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.

Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’