Paus geeft voor het eerst vrouw stemrecht tijdens bisschoppensynodes

Nieuws
Paus Franciscus heeft de Franse theologe Nathalie Becquart (52) benoemd tot ondersecretaris van de Bisschoppensynode. Daarmee wordt zij de eerste vrouw ooit die stemrecht krijgt tijdens een bisschoppensynode.
Hendro Munsterman
zaterdag 6 februari 2021 om 19:10
Nathalie Becquart
Nathalie Becquart beeld nd
Synode 2023

Vaticaanstad

Tijdens de afgelopen bisschoppensynodes werd al vaker gepleit voor stemrecht voor deelnemende vrouwelijke experts. Paus Franciscus had mannelijke religieuzen die geen priester zijn al wel stemrecht gegeven, maar vrouwelijke religieuzen niet. Met het stemrecht van Nathalie Becquart ‘is er nu een deur geopend’, zegt de secretaris-generaal van de bisschoppensynode, de Maltese kardinaal Mario Grech.

Becquart is lid van de congregatie van de Xavières - door de ignatiaanse spiritualiteit geïnspireerde vrouwelijke religieuzen - en werkte in het verleden als verantwoordelijke voor het kerkelijke jongeren- en roepingenpastoraat van de Franse bisschoppenconferentie. Sinds 2019 was zij al raadgever van de romeinse Bisschoppensynode. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De prior van Taizé over zijn initiatief: 'De kerk staat op een keerpunt. Dat gaat niet zonder gebed'

De Rooms-Katholieke Kerk denkt drie jaar lang na over kerkvernieuwing. Op initiatief van de gemeenschap van Taizé heeft de paus jongeren uit alle christelijke kerken uitgenodigd voor een oecumenische samenkomst in Rome.

Afbeelding

Kardinaal Zen vreest dat paus Franciscus 'de fout van de Nederlandse kerk van 50 jaar geleden herhaalt'

De Chinese kardinaal Joseph Zen (91) is kritisch op de door paus Franciscus gelanceerde synode waarin gelovigen wereldwijd actief meepraten over hun eigen rol binnen de Rooms-Katholieke Kerk. ‘We maken ons grote zorgen.’

Afbeelding

Naar 'een nieuwe lente voor de kerk' met onkatholiek hoge snelheden

Wordt 2023 het jaar waarin de katholieke gelovigen hun kerk terugkrijgen? Laetitia van der Lans nam vorig jaar het initiatief katholieke vrouwen te laten meevragen. Haar succesvolle initiatief krijgt nu doorgang.

Afbeelding

Dit is de vrouw die met de bisschoppen mee mag stemmen. ‘Ik had nooit gedacht dat ik hier in het Vaticaan zou komen te werken’

Nathalie Becquart schrijft kerkgeschiedenis. Ze is geen bisschop en toch is ze als eerste en tot nu toe enige leek - nota bene als vrouw - door paus Franciscus in 2021 benoemd als ondersecretaris en daarmee lid van de bisschoppensynode. Met stemrecht.

Afbeelding

Wereldwijd willen rooms-katholieken een inclusievere kerk met een grotere rol voor vrouwen

De paus vroeg rooms-katholieken wereldwijd om hun mening. Het resultaat: zij willen een inclusievere en luisterende kerk en meer vrouwen op alle niveaus. Alleen over vrouwelijke priesters zijn de meningen verdeeld.

Afbeelding

Volksraadpleging Franciscus laat onmondige katholieken ‘terugkeren uit collectieve ballingschap’

Paus Franciscus wilde dat alle gelovigen konden meepraten over hun rol in de kerk. De resultaten laten een helder beeld zien: katholieken vinden overal dat zij te weinig inspraak hebben en geestelijken te veel macht.