Katholieke moraaltheologie denkt al langer na over vragen rond vaccinatiedilemma’s

Interview
Kun je je met een gerust geweten tegen corona laten inenten? Of bestaat er juist misschien zelfs wel een morele plicht toe? De rooms-katholieke leer denkt over deze zaken al langer na dan sinds de huidige coronapandemie, zegt de katholieke priester en moraaltheoloog Anton ten Klooster.
Hendro Munsterman
maandag 11 januari 2021 om 21:15
Priester en rooms-katholiek moraaltheoloog Anton ten Klooster.
Priester en rooms-katholiek moraaltheoloog Anton ten Klooster. beeld nd
Coronavirus

Utrecht

‘De eerste vraag die vanuit ethisch perspectief gesteld kan worden betreft de ontwikkeling en productie van de vaccins’, vertelt de docent moraaltheologie aan de katholieke theologische faculteit van de universiteit van Tilburg. ‘Voor het merendeel van de vaccins die de Europese Unie heeft aangekocht, is in de onderzoeks- of productiefase gebruik gemaakt van abortief weefsel dat verkregen is dankzij een handeling die wij als buitengewoon kwaad beschouwen, namelijk abortus. Pfizer maakte bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van het vaccin gebruik van cellen van een in Nederland in de jaren 1970 geaborteerd kind. En Janssen gebruikt cellen van het netvlies van een geaborteerde Nederlandse embryo dat rond 1996 is verkregen.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voormalige waakhond van de kerkelijke leer ontpopt zich als complottheorie-kardinaal

De Duitse kardinaal Müller verkondigde in een interview complottheorieën over het coronavirus. Joodse organisaties zijn bovendien boos over ‘antisemitische samenzweringstheorieën’ die Müller verspreid zou hebben.

Afbeelding

Oostenrijkse bisschoppen willen wegens lockdown niet bij de paus op bezoek

De rooms-katholieke bisschoppen van Oostenrijk hebben paus Franciscus gevraagd hun Ad Limina-bezoek van volgende week uit te stellen uit solidariteit met de Oostenrijkse bevolking die momenteel in lockdown zit.

Afbeelding

Katholieke antivaxers teleurgesteld in kardinaal Eijk, die vaccinatie een ‘morele plicht’ vindt

Kardinaal Wim Eijk, hield afgelopen zaterdag een lezing in Rome voor een uiterst conservatief-katholieke organisatie. Wat hij daar zei over vaccinatie als ‘morele plicht’ viel echter niet bij iedereen in goede aarde.

Afbeelding

Drie Zwitserse gardisten verlaten Vaticaan wegens verzet tegen coronapas

Drie leden van de pauselijke Zwitserse garde hebben vrijwillig ontslag genomen omdat zij weigeren zich tegen het coronavirus te laten vaccineren, zoals het Vaticaan dat verplicht heeft gesteld.

Afbeelding

Waarom katholieken meer op hebben met vaccinatie en de coronapas dan protestanten

Hoewel katholieken en protestanten flink naar elkaar zijn toegegroeid, werken de theologische verschillen nog steeds door. Daar kan bijvoorbeeld de katholieke steun voor vaccinatie en de coronapas mee te maken hebben.

Afbeelding

Vaticaanse medewerkers zonder coronapas krijgen geen salaris

Medewerkers van het Vaticaan krijgen vanaf 1 oktober geen salaris als zij vanaf die datum geen coronapas kunnen tonen. Zij worden dan als ‘ongeoorloofd afwezig’ aangemerkt.