Kerken bieden joden excuses aan om nalatigheid tijdens Holocaust: ‘De kerk belijdt in dit alles schuld’

Nieuws
Protestantse kerken bieden volgende maand de joodse gemeenschap excuses aan voor hun rol in de Tweede Wereldoorlog. De kerken erkennen dat zij nalatig zijn geweest in het beschermen van en opkomen voor de joden. Nazi-Duitsland bracht tijdens de Holocaust zes miljoen joden om, onder wie ruim honderdduizend Nederlandse joden.
Daniël Gillissen
woensdag 21 oktober 2020 om 18:12 aangepast 22:17
De Nationale Kristallnachtherdenking van 2018 in de Portugese Synagoge.
De Nationale Kristallnachtherdenking van 2018 in de Portugese Synagoge. beeld anp / Koen van Weel

Utrecht - Sliedrecht

Tijdens de herdenking op 8 november van de Kristallnacht, die in 1938 de opmaat vormde tot de doelgerichte vernietiging van joden in Europa, zal scriba René de Reuver namens de Protestantse Kerk in Nederland zich ruimhartig verontschuldigen, laat een woordvoerder weten. Daarnaast heeft een aantal gereformeerde kerken een schuldbelijdenis opgesteld die naar plaatselijke kerken wordt gestuurd met het verzoek die op zondag 15 november integraal in de kerkdienst uit te spreken.

antisemitisme

‘De Protestantse Kerk in Nederland wil zonder terughoudendheid erkennen dat de kerk mede de voedingsbodem heeft bereid waarin het zaad van antisemitisme en haat kon groeien’, luidt de officiële verklaring die..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Migrantenkerken doen 'buitengewoon werk', maar ondertussen kunnen ze niet ademhalen

Meer dan dertig migrantenpastors kwamen maandag samen in Amsterdam, velen zitten met zorgen rondom huisvesting. 'We moeten voor de overheid economisch uitdrukken hoeveel we doen in de buurt.'

Afbeelding

Hoe een moslimprotest trekken krijgt van een processie. 'Stop het haatzaaien tegen moslims. Amen'

Ruim duizend moslims demonstreerden zondag in Den Haag tegen een recente actie waarbij anti-islamgroep Pegida een Koran verscheurde. ’De Koran is de genade van God, daar dien je van af te blijven.’

Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Kerken en het slavernijverleden op Curaçao: 'Er was een sociale kloof, maar iedereen had elkaar ook nodig'

Het is het jaar van excuses voor het slavernijverleden en van herdenking van het einde van de slavernij. Hoe gaan kerken op Curaçao met dat verleden om? ‘Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt op basis van huidskleur.’

Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.