Reformatorische kerken laten honderden mensen toe ondanks oproep tot maximaal dertig kerkgangers

Nieuws
Na nieuwe overleg met minister Grapperhaus hebben kerken sinds vrijdag iets meer speelruimte. Grote reformatorische kerken grijpen hun kans en laten zondag toch honderden bezoekers toe.
Hilbert Meijer Daniël Gillissen
vrijdag 9 oktober 2020 om 20:49 aangepast 12:45
In De Hoeksteen in Barneveld, het kerkgebouw met de meeste zitplaatsen van Nederland, zijn zondag 450 van de 3000 plaatsen bezet.
In De Hoeksteen in Barneveld, het kerkgebouw met de meeste zitplaatsen van Nederland, zijn zondag 450 van de 3000 plaatsen bezet. beeld anp / rob Engelaar

Amersfoort

Een nieuw overleg met minister van Eredienst Ferd Grapperhaus geeft kerken ruimte meer dan dertig bezoekers toe te laten. Het ‘dringende advies’ maximaal dertig mensen in de kerk toe te laten geldt nog steeds, maar het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) kwam vrijdagavond met een verklaring waarin ‘bij voorkeur’ is toegevoegd. Die formulering geeft kerken de ruimte vrij om te springen met het advies. 

Met name de meer behoudende, reformatorische kerken grijpen die kans. In het kerkgebouw met de meeste zitplaatsen van Nederland, De Hoeksteen in Barneveld, zijn zondag 450 van de 3000 plaatsen bezet, zegt scriba Henk Morren. ‘We schalen af. We willen het maximale doen om elkaars gezondheid niet in gevaar te bre..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.