Herman Wiersinga (1927-2020) overleden: criticaster van gereformeerde verzoeningsleer

Nieuws
Theoloog Herman Wiersinga is op 93-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend door zijn proefschrift, De verzoening in de theologische diskussie (1971), waarin hij kritiek leverde op de gereformeerde verzoeningsleer.
Willem Bouwman
woensdag 23 september 2020 om 10:56 aangepast 10:21
Herman Wiersinga (midden) in gesprek met prof. Harry Kuitert, hoogleraar ethiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (links) en prof. Gerard Rothuizen, hoogleraar ethiek in Kampen.
Herman Wiersinga (midden) in gesprek met prof. Harry Kuitert, hoogleraar ethiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (links) en prof. Gerard Rothuizen, hoogleraar ethiek in Kampen. beeld nd

Het boek bracht veel beroering in de Gereformeerde Kerken (synodaal), een van de voorlopers van de Protestantse Kerk in Nederland. Op de agenda van de generale synode was het een weerkerend onderwerp, tot de synode in 1976 uitsprak dat het standpunt van Wiersinga ‘niet toelaatbaar’ was.

Volgens de klassieke gereformeerde verzoeningsleer stierf Jezus aan het kruis voor de zonden van de mens en nam Hij met zijn dood de toorn van God over de zonde weg. Wie dat gelooft, heeft zich verzoend met God en hoeft diens toorn niet meer te vrezen. Wiersinga zag dat anders. Hij meende dat Christus door mensen aan het kruis genageld is en dat zijn onschuldig vergoten bloed de mensen schokt, waardoor ze tot inkeer komen. Verzoening is niet het eenmalige ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw tussenjaar combineert geloof met kunst. 'Wij vinden het ook belangrijk uit te reiken en te dienen'

In Nieuwegein gaat in september een nieuw tussenjaar van start voor creatieve christelijke jongeren. 'We hoorden veel verhalen over de onveilige cultuur op kunstopleidingen – dat zette ons aan het denken.'

Afbeelding

Eben-Haëzergemeente op Urk verbreekt band met CGK in Zwolle

Eén van de drie christelijke gereformeerde kerken (cgk) in Urk, te weten de Eben-Haëzergemeente, heeft de correspondentieband met de kerkenraad van de cgk Zwolle verbroken.

Afbeelding

Kerkleden helpen flink in armoedebestrijding, deels door wantrouwen richting overheid

Kerkleden hebben in 2021 miljoenen onbetaalde uren en tientallen miljoenen euro’s besteed om de armoede in Nederland te verminderen. Het exacte aantal uren kan zelfs nog hoger liggen. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende organisaties.

Afbeelding

Jongeren hebben steeds minder met Israël. 'Tegenreactie op ouderen die Joodse staat kritiekloos steunden'

De huidige generatie christelijke jongeren ervaart minder verbondenheid met Israël en het Midden-Oosten dan hun ouders. ‘We maken ons daar wel enigszins zorgen om, vooral omdat het bij heel veel mensen het godsbeeld aantast. We raken de wortels van ons geloof kwijt.

Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. 'Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.'