Luister naar

Alpha Nederland lanceert twee grootschalige campagnes over levensvragen

Nieuws
Om in deze coronacrisis mensen met levensvragen te bereiken begint Alpha Nederland vanaf maandag twee grootschalige campagnes, gericht op zoekers en stellen.
Gerard ter Horst
vrijdag 28 augustus 2020 om 20:52 aangepast 21:44
Bijbelstudie Alpha-prison in de P.I. in Zwolle.
Bijbelstudie Alpha-prison in de P.I. in Zwolle. beeld Dick Vos

Driebergen

Zo wil de organisatie kerken ondersteunen die dit najaar online edities van de Alpha-cursus en de Marriage Course aanbieden. De campagnes worden zowel in dagbladen als via sociale media en op internet uitgerold, vertelt directeur Arnoud Drop.

Er wordt gemikt op nieuwe groepen die makkelijker via een digitale cursus instappen. De drempel daarvoor is lager dan voor het bijwonen van een fysieke cursus, heeft Alpha Nederland ontdekt. Thuis voelen mensen zich veiliger om persoonlijke vragen te bespreken, ook hoeft geen oppas geregeld te worden.

Alpha Nederland streeft bij de onlinecursussen naar een band met een plaatselijke kerk omdat die op enig moment toch in beeld komt. ‘Liefst laten we iemand een onlinecursus volgen van een kerk in de buurt’, zegt Drop. ‘Maar als je een vriend die ver weg woont persoonlijk wilt uitnodigen om samen een Alpha-cursus te volgen, kan dat nu makkelijker. Geografische afstand is online geen beperking.’

Omdat negentig procent van de jaarlijks duizenden deelnemers aan een van beide cursussen op basis van een persoonlijke uitnodiging besluit mee te doen, krijgen christenen en kerkgangers van Alpha Nederland digitale middelen aangereikt om op een ludieke manier uit te nodigen. Via de website uitnodigen.alphanederland.org kunnen ze bijvoorbeeld een GIF-bestandje als uitnodiging kiezen.

Uit eigen onderzoek van Alpha Nederland blijkt dat een derde van de Nederlanders sinds het begin van de coronacrisis meer nadenkt over de zin van het leven. Daar speelt de campagne voor de Alpha-cursus op in: wat is het doel van mijn leven, wordt er nog naar mij geluisterd. Of wat moet je als dertiger of veertiger nog met het christelijke geloof, als je als jongere je christelijke opvoeding achter je hebt gelaten. Dat zijn vragen die in de campagne centraal staan.

Wat betreft de Marriage Course wil Alpha Nederland stellen bij de vraag bepalen of ze nog steeds elkaar op een dieper niveau zien staan. Misschien brengen ze wel meer tijd met elkaar door, maar betekent dat ook dat je weet hoe de ander zich voelt en waar hij of zij behoefte aan heeft? De coronacrisis legt soms juist meer druk op relaties, ziet Drop.

De Alpha-cursus biedt een laagdrempelige kennismaking met het christelijke geloof en wordt door plaatselijke kerken aangeboden. De verwante Marriage Course die ook door kerken wordt aangeboden is bedoeld voor stellen om hun relatie tegen het licht te houden en te versterken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.