Luister naar

Alpha Nederland lanceert twee grootschalige campagnes over levensvragen

Nieuws
Om in deze coronacrisis mensen met levensvragen te bereiken begint Alpha Nederland vanaf maandag twee grootschalige campagnes, gericht op zoekers en stellen.
Gerard ter Horst
vrijdag 28 augustus 2020 om 20:52 aangepast 21:44
Bijbelstudie Alpha-prison in de P.I. in Zwolle.
Bijbelstudie Alpha-prison in de P.I. in Zwolle. beeld Dick Vos

Driebergen

Zo wil de organisatie kerken ondersteunen die dit najaar online edities van de Alpha-cursus en de Marriage Course aanbieden. De campagnes worden zowel in dagbladen als via sociale media en op internet uitgerold, vertelt directeur Arnoud Drop.

Er wordt gemikt op nieuwe groepen die makkelijker via een digitale cursus instappen. De drempel daarvoor is lager dan voor het bijwonen van een fysieke cursus, heeft Alpha Nederland ontdekt. Thuis voelen mensen zich veiliger om persoonlijke vragen te bespreken, ook hoeft geen oppas geregeld te worden.

Alpha Nederland streeft bij de onlinecursussen naar een band met een plaatselijke kerk omdat die op enig moment toch in beeld komt. ‘Liefst laten we iemand een onlinecursus volgen van een kerk in de buurt’, zegt Drop. ‘Maar als je een vriend die ver weg woont persoonlijk wilt uitnodigen om samen een Alpha-cursus te volgen, kan dat nu makkelijker. Geografische afstand is online geen beperking.’

Omdat negentig procent van de jaarlijks duizenden deelnemers aan een van beide cursussen op basis van een persoonlijke uitnodiging besluit mee te doen, krijgen christenen en kerkgangers van Alpha Nederland digitale middelen aangereikt om op een ludieke manier uit te nodigen. Via de website uitnodigen.alphanederland.org kunnen ze bijvoorbeeld een GIF-bestandje als uitnodiging kiezen.

Uit eigen onderzoek van Alpha Nederland blijkt dat een derde van de Nederlanders sinds het begin van de coronacrisis meer nadenkt over de zin van het leven. Daar speelt de campagne voor de Alpha-cursus op in: wat is het doel van mijn leven, wordt er nog naar mij geluisterd. Of wat moet je als dertiger of veertiger nog met het christelijke geloof, als je als jongere je christelijke opvoeding achter je hebt gelaten. Dat zijn vragen die in de campagne centraal staan.

Wat betreft de Marriage Course wil Alpha Nederland stellen bij de vraag bepalen of ze nog steeds elkaar op een dieper niveau zien staan. Misschien brengen ze wel meer tijd met elkaar door, maar betekent dat ook dat je weet hoe de ander zich voelt en waar hij of zij behoefte aan heeft? De coronacrisis legt soms juist meer druk op relaties, ziet Drop.

De Alpha-cursus biedt een laagdrempelige kennismaking met het christelijke geloof en wordt door plaatselijke kerken aangeboden. De verwante Marriage Course die ook door kerken wordt aangeboden is bedoeld voor stellen om hun relatie tegen het licht te houden en te versterken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Scherpe kritiek uit de Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze ‘hypocriet’.

Afbeelding

Kerken krijgen straks geen lastige vragen meer van de bank

Doordat banken moeten voorkomen dat het financiële systeem wordt misbruikt om geld wit te wassen, krijgen ook goedwillende partijen als kerken soms lastige vragen. Dat moet anders, vindt De Nederlandsche Bank.

Afbeelding

Kerken gaan lastige vragen niet uit de weg, ziet minister Hanke Bruins Slot bij symposium over slavernij

Minister Hanke Bruins Slot ziet ruimte voor kerken om een verbindende rol te spelen in het proces na de komma. ‘De kerk heeft toegang tot de spirituele leefwereld van mensen. Dat is waardevol.’

Afbeelding

Etnisch geweld in Noordoost-India treft vooral christenen: honderden kerken afgebrand

Vooral christenen lijken het slachtoffer van etnisch geweld in Manipur, een noordoostelijke deelstaat van India. Het is er al een maand onrustig. Volgens berichten zijn er drie- tot vierhonderd kerken afgebrand.

Afbeelding

Chatbots kunnen in de rol van Jezus met je appen. Maar hoe weet je of de bijbeluitleg van een chatbot klopt?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrechts bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?