Luister naar

Dominees zetten massaal handtekening onder oproep: help migrantenkinderen

Nieuws
Meer dan vijfhonderd dominees en pastores hebben de afgelopen weken hun handtekening gezet onder een oproep aan het CDA en de CU om meer te doen voor alleenstaande, minderjarige kinderen in de Griekse vluchtelingenkampen.
Gerard ter Horst
maandag 24 augustus 2020 om 15:37 aangepast 20:02
Vluchtelingenkinderen in kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos.
Vluchtelingenkinderen in kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. beeld Greece's Announcement That it was Extending the Coronavirus Lockdown at its Migrant Camps Until July 5, Cancelling Plans to Lift the Measures on June 22, Coincided With World Refugee day on June 27, 2020. aris Messinis / afp

Den Haag

De handtekeningenactie begon op dinsdag 21 juli, op initiatief van negen Zwollenaren, onder wie Ruth Stoorvogel, Philip Troost en Freddy Eikelboom. Eind vorige week werd gemeld dat inmiddels vijfhonderd handtekeningen binnen zijn. Er is een nieuwe oproep aan voorgangers gedaan om mee te doen.

Het plan is de oproep aan het begin van het nieuwe politieke seizoen, begin september, naar het CDA en de CU te mailen en deze vervolgens mondeling toe te lichten, laat Jan de Beer weten. Hij omschrijft zichzelf als een ‘sociaal betrokken Zwollenaar’ die aan de wieg van de oproep stond en het gesprek met de Tweede Kamerleden wil aangaan.

Het doel van de oproep is de christelijke politieke partijen CDA en CU te laten weten hoe betrokken de achterban op dit dossier is. En om aan iedereen in Nederland ‘te laten zien dat christenen zorg hebben voor wat kwetsbaar en weerloos is, voor de verschoppelingen van deze wereld’.

De aanleiding voor de handtekeningenactie ligt in een motie van de Tweede Kamer die de regering vroeg voor 1 augustus met een concreet plan te komen om alleenstaande minderjarige migrantenkinderen in Nederland op te vangen. Dit omdat het bieden van hulp in Griekenland in de praktijk niet van de grond is gekomen. Deze motie werd op 4 juli verworpen, onder meer omdat CDA en CU tegen stemden.

geestelijk gezag

De Beer vertelt dat daarop door de negen Zwollenaren dominees, pastores en voorgangers zijn aangeschreven, mensen met het geestelijke gezag om een krachtige boodschap af te geven. Hoewel voorgangers in het algemeen huiverig zijn hun stem aan een politiek getinte oproep te geven, doen nu honderden voorgangers mee. ‘Dit is geen actie, dit is geen politiek en dit is geen protest’, zegt De Beer. ‘Dit komt uit het hart van mensen.’ Zij willen daarmee christelijke politici steunen die opkomen voor deze kinderen.

omslag

De Beer zegt hoopvol te zijn over de kans dat het overheidsbeleid verandert en er meer hulp voor de vluchtelingenkinderen komt. Tot nu toe heeft Nederland toegezegd 48 kinderen op te vangen. De Beer: ‘Ik geloof in God, ik geloof in een wonder. Er kan een omslag plaatsvinden, zeker nu ik zie hoe massaal de steun is voor een ander beleid.’ Volgens hem moet de regeringscoalitie kunnen constateren dat de omstandigheden waarin deze kinderen verkeren verschrikkelijk zijn en dat een gezamenlijke Europese oplossing nu niet binnen handbereik is. Een regering kan toch vaststellen dat ze zich heeft vergist en daarna het beleid aanpassen, zegt hij.

Concreet worden aan het CDA en de CU vier vragen gesteld. Onder meer welke garanties of andere zekerheden er zijn dat het Nederlandse plan om meer te doen daadwerkelijk en snel van de grond komt.

lijst met namen

Uit de door de initiatiefnemers rondgemailde lijst met namen blijkt dat veel gereformeerde en protestantse dominees en veel katholieke pastores de oproep steunen. Onder hen zijn bekende namen als de protestantse dominee Ron van der Spoel, MissieNederland-directeur Jan Wolsheimer, de vrijgemaakt-gereformeerde synodevoorzitter Melle Oosterhuis, de katholieke theoloog Erik Borgman en de katholieke bisschoppen Jan Hendriks, Ron van den Hout en Gerard de Korte.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’

Afbeelding

Machtspositie Zweedse premier is geen bezwaar voor het pastorsambt van zijn vrouw

Zondag werd Birgitta Ed, echtgenote van de Zweedse premier Ulf Kristersson, bevestigd als predikant in de lutherse kerk. Het was emotioneel, maar niet vanwege de functie van haar man.

Afbeelding

Sally Azar (26) is de eerste Palestijnse vrouwelijke predikant: 'Stimulans voor jongeren en vrouwen'

Het was niet haar doel, maar ze wil best een rolmodel zijn voor jongeren en vrouwen in christelijke gemeenten. Sally Azar (26) is de eerste vrouwelijke Palestijnse predikant. ‘Ik verwacht geen gemakkelijke weg.’

Afbeelding

Waarom theologen Dorina Nauta en Dolf te Velde niet zonder de kerk kunnen. 'Je zit in een ritme, dat helpt mij'

Kerkverlating? Geloven buiten de kerk? Minder diensten? Dolf te Velde en Dorina Nauta doen er niet aan mee. Zij vertellen waarom zij met plezier naar de kerk gaan. Zelfs als ze druk zijn, of liever zouden gaan sporten.