Luister naar

De wonderlijke (en overmoedige) ochtenden die mijn leven veranderden

Column
‘Ik was een avondmens, maar na het lezen van Miracle Morning sta ik vroeg op’, vertelt Arco. ‘Ken je het boek? Het veranderde mijn leven.’ Ik geef hem het voordeel van de twijfel en luister naar zijn verhaal.
Paulien Vervoorn
zaterdag 8 augustus 2020 om 03:01 aangepast 11:42
Afbeelding
beeld unsplash / Danielle MacInnes

Arco maakt tijdens een van mijn trainingen een preek over getuigen. Getuigen, dat is ergens enthousiast over zijn, en zo overtuigd zijn dat je anderen wilt laten delen in de vreugde over jouw ontdekking. Arco was zo enthousiast over groene smoothies, dat zijn gesprekspartner ook groene smoothies ging drinken. En toen hij diezelfde persoon later over Miracle Morning vertelde, besloot hij voortaan ook vroeg op te staan. Arco gaat dit verhaal delen tijdens zijn preek om te laten zien dat we mogen getuigen van de hoop die in ons is.

’s Avonds bestel ik het boek Miracle Morning en de volgende dag lees ik het in één ruk uit. De auteur adviseert elke dag te starten met zogenoemde S.A.V.E.R.S. Eerst stilte, gevolgd door affirmaties, oftewel positieve gedachten. Dan visualisaties, exercises, reading en scribing. De schrijver rekent af met snoozen, want daarmee zou je je lichaam het signaal geven dat je tegen de dag opziet. In grote lijnen spreekt dit me wel aan. Met een frisse blik kijk ik naar het christelijke begrip stille tijd.

Op een zomeravond, vlak na het lezen van het boek, bid ik: ‘Heer, U stond vroeg op om tijd met uw Vader door te brengen. Bij dezen beloof ik dat ik morgen om die reden opsta
zodra ik wakker word.’

De volgende ochtend word ik om kwart voor vijf wakker. ‘Heer? Was dit niet wat overmoedig van me? Een tikkeltje overdreven?’

Maar ik wil niet toegeven aan mijn neiging een compromis te sluiten en word stil. Ik affirmeer dat ik Gods geliefde dochter ben en visualiseer hoe mijn geslaagde dag eruit zal zien. Dagenlang gaat het zo door. De lange zomerdagen worden dagen waarin ik gefocust ben. Ik getuig ervan. Ik getuig dat Miracle Morning ook mijn leven veranderde.

Na een week ben ik bekaf.

Ik geloof nog steeds in Miracle Morning, maar dan op een manier die beter bij me past. Als ik nu extreem vroeg wakker word, draai ik me nog eens om. Met een affirmatie. Dat de Vader van me houdt. Ook als ik niet kan tippen aan het gebedsleven van zijn Zoon. Wat een wonder!

Paulien Vervoorn is trainer, spreker, auteur.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chatbots kunnen in de rol van Jezus met je appen. Maar hoe weet je of de bijbeluitleg van een chatbot klopt?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrechts bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?

Afbeelding

Otto is pionier, predikant en dirigent van een koor: 'Een koor zingt op complimenten'

Otto Grevink (46), pionier en ambulant predikant, dirigeert het koor Laudate Dominum. ‘Ik vind het machtig mooi om met een groep bezig te zijn.’

Afbeelding

Hoe het prinselijk huwelijk tussen Maurits en Marilène een oecumenische rel werd

Zondag zijn prins Maurits en prinses Marilène 25 jaar getrouwd. De kerkelijke inzegening van dit huwelijk van een hervormde prins en een katholieke ministersdochter werd een oecumenische rel. Een reconstructie.

Afbeelding

Kamperen en Pinksteren vieren kan ook in Friesland. 'We horen vaak: heerlijk, wat een rust hier'

Duizenden christenen zetten dit weekend hun tent op bij Opwekking. Wie zich thuisvoelt bij een wat kleinschaliger pinksterconferentie kan terecht bij het Pinksterfeest 316. ‘We zijn kleiner, waardoor er meer rust is.’

Afbeelding

Vijf redenen waarom mensen twijfelen aan het christelijk geloof. Slechts eentje lijkt echt belangrijk

Het christelijk geloof heeft een 'merkprobleem'. Je kunt zoals de overleden dominee Tim Keller nog zo helder de relevantie uitleggen, zolang gelovigen de naam houden harteloos te zijn, is dat dweilen met de kraan open.